2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Szolnok

Óriás tőrösdarazsak keltettek riadalmat

Az óriás tőrösdarazsat a lódarázshoz hasonlítják, azonban ez a faj nem ártalmas az emberre. A hártyásszárnyúak rajzása június végéig tart. Az őshonos, védett faj egyedeinek száma az elmúlt időszakban megnőtt Szolnokon is. Fő lelőhelyük azok a parkosított zöldterületek, illetve komposztálóhelyek, ahol szarvasbogárlárva fellelhető.

– Azért érdekes az a jelenség, hogy sok van belőlük, mert az elmúlt években nagyon sokat változott a városok ökológiája. Sokkal több a fa, a régen ültetettek kiöregedtek. Több olyan élőhely van, ahol a szarvasbogár és az orrszarvúbogár meg tudott telepedni – mondta Tallósi Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelője a Szolnok Televíziónak. A tőrösdarázs ezekbe a gyakran csecsemőököl méretű bogárlárvákba rakja le utódait, így azok gazdag táplálékforrással körülvéve és védett helyen fejlődhetnek ki. Kifinomult érzékszerveivel pontosan megtalálja célpontját, a korhadt, például az orrszarvúbogár lárváinak ideális táplálékot jelentő tölgyfa kérgében. Tojócsövével átszúrja a háncs-, illetve farészt, lebénítja az áldozat mozgásért felelős idegcsomóját, így biztosítva táplálékot utódainak. Az emberre ártalmatlan tőrösdarazsak is képesek csípni, ezért nem ajánlott kézzel megfogni őket.


– Az emberek nem szoktak hozzájuk. Nagyon rövid ideig találkozhatnak csak velük, hiszen mindössze 1-2 napig tart a rajzásuk, majd az adott helyről el is tűnnek. Ellenben a lódarázs egész évben ott van – tette hozzá Tallósi Béla.

A tőrösdarázs rajzása június­ végéig tart, elpusztításuk pedig bírságot vonhat maga után, ugyanis védett fajról van szó.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.