2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Kecskemét

Összejött a (j)összművészet

A közelmúltban ismét belecsaptak a lecsóba a szigmás önszervező művészkör tagjai, de most a helyi kortárs könnyűzene hajtásaiból lehetett válogatni. A RED és a Sex in the Black Hole egymást követő koncertjei igazi csemegéül szolgáltak a közönség számára. Összejött az összművészet: az alkotók keresztbe-kasul inspirálták egymást.

Szilágyi Áron és Almási Krisztián Recyclo Electro Duójának kellékei kétórás pakolás után kerültek a helyükre. A „szett” felállítása után a duótól egy félórás változatos improvizációt hallhattunk. A zenei performance hangjait különféle felfüggesztett tárgyakból, furcsán kattogó, fütyülő fémdolgokból, néha hangszernek nem is nevezhető objektekből csalták ki, majd igazi hangszerekkel fűszerezték – a meditatív, „utazós” részekre feszített ritmusú, grandiózus dorombfutamok és dobszólók tromfoltak rá.


Almási Krisztián és Szilágyi Áron a RED koncert után

A program során több olyan hangszer is megszólalt, amely a Leskowsky Hangszergyűjteményt gazdagítja és Leskowsky Albert saját fejlesztésű találmánya. Ilyen például a pneumatikus gong, az alufónia, a Gulliver tilinkója, a biciklofónia, a csőharang és óriás acélkeretes dob. Természetesen olyan hangszerek is megszólaltak, amelyeknek a hangja mellett talán a neve is ismerősen cseng az olvasónak: doromb, fujara, analóg szintetizátor. Az experimentális hangszereket hamarosan egy szabadtéri kiállítás keretében a nagyközönség is megtekintheti és kipróbálhatja a Leskowsky Hangszergyűjteményben. Áronék látványos improvizációjára mindeközben Lőrincz Luca korongozott, Gál Kati pedig szőnyeget készített, de a közönség soraiban is láthattunk festővásznat, ecsetet: volt, aki festett Áronék zenéjére.

A Sex in the Black Hole

RED után a Sex in the Black Hole következett, ekkor már a lámpákat is leoltották az épületben. Az együttes remekül táncolható, dögös, itt-ott a Másfélre és Colorstarra emlékeztető hangzásvilága nem hagyta nyugodni a talpakat, a koncert minősége sokakat váratlanul érintett. Nem maradt el a hatás: a srácokat a közönség többször visszahívta.


Az I. Szigma (J)összművészeti Együttlét még egy hétvégét tartogat a látogatók számára, még mindig csak kecskeméti vagy kecskeméti származású produkciókkal. Pénteken este 7-kor a Kecskeméti Színjátszó Műhely Katona Kamra csoportjának előadása, 8-kor pedig a nevüket mindig változtató, most éppen Kötelező Olvasmányokra keresztelt KO lép az oszlopos színpadra.

A zárónap szombaton, a Múzeumok Éjszakáján lesz. 18-tól 22 óráig Szabó Tamás Toma és barátai Audiovizuális Metamorfózis elnevezésű performance-ába csöppenhetünk, miután még egyszer, utoljára körbejártuk a kiállítást.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.