EUR: 325,35 Ft
CHF: 293,58 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Életmód

Óvatosan a trendi diétákkal!

Manapság felkapottá vált az életmódváltás, a speciális étrendek és a tudatos étkezés hirdetése. Talán még sosem volt annyira trendi a paleolitdiéta, a laktóz- vagy épp gluténmentes étkezés, mint napjainkban. Sokan azonban úgy alkalmazzák ezeket, hogy nem is tudják, ha nem figyelnek eléggé a „megvonásokra”, árthatnak maguknak. Török Eszter dietetikus segítségével tisztázunk pár fontos tudnivalót.

Különböző ételérzékenységek esetén a boltokban ma már több termék közül is válogathatunk. Azonban a széles kínálat miatt sokan akkor is megveszik ezeket a termékeket, ha nem indokolt azok a fogyasztása. Szerencsére a laktózmentes étkezéssel nem lehet hibát elkövetni, hiszen a kalciumhoz így is hozzá tudjuk juttatni szervezetünket. Ellenben az indokolatlan gluténmentes étkezéssel jelentős alapélelmiszereket iktathatunk ki az étrendünkből, amivel árthatunk a szervezetünknek. A búzaféléket és a rostot legtöbbször keményítővel pótolják, ami viszont olyan gyorsan felszívódó szénhidrát, mint a cukor.


– Még egy kutatás sem támasztotta alá azt, hogy bárki is egészségesebb lett volna a gluténmentes étkezéstől – jelentette ki Török Eszter dietetikus. – A legnagyobb veszély a diétákban az, hogy különböző hiánybetegségek kialakulásához vezethetnek. A vegán életmódot folytatók között gyakori a vas, a B12-vitamin és a különböző aminosavak hiánya, míg a paleolitétkezés során a túlzásba vitt húsfogyasztás akár köszvényt is okozhat. Ha pedig léböjtkúrára adjuk a fejünket, nagyon fontos, hogy mellette minőségi, jó ételeket fogyasszunk. A tüdőnket sem úgy tisztítjuk, hogy nem veszünk levegőt. Sokan hajlamosak a léböjtkúrát félreérteni, és csak a folyadékbevitelre koncentrálni, háttérbe szorítva vagy teljesen elhagyva a napi étkezést – tette hozzá a szakember. Ha alapvetően szeretnénk változtatni az étrendünkön, minden esetben kérjük szakember segítségét, hogy a szükséges vizsgálatokkal személyre szabott, szakmailag alátámasztott diétát írhasson elő.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az egykori kulcsos gyerekek viszik a cégvilágot

  Az egykori kulcsos gyerekek viszik a cégvilágot

  Generációs alapon vizsgálta meg a magyar lakosság vállalkozási kedvét az Opten céginformációs szolgáltató és a generációs szemléletű fluktuáció menedzsmenttel, piackutatással és marketingtanácsadással foglalkozó Emocionális Marketing Kft.

 • Egyre több embert kínoz a parlagfű

  Egyre több embert kínoz a parlagfű

  Tavalyhoz képest 20-30 ezerrel nőt a parlagfűre allergiások száma és a gyomnövény virágzási időszakának még koránt sincs vége – mondta Nékám Kristóf allergológus hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 • Mit csináljunk a gyerekkel a Balatonon, ha rossz az idő?

  Mit csináljunk a gyerekkel a Balatonon, ha rossz az idő?

  Rossz időben a szülők nem nagyon tudnak mit csinálni vakációzó kisgyermekeikkel. A tanácstalanság egyik oka, hogy felnőttek sem ismerik igazán azokat a mesés helyeket, amelyek egy-egy rövidebb kirándulás alkalmával is jó élmény lehet az egész családnak.