2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Zalaegerszeg

Pecázzunk!

Nyáron a vízpart vonzza a horgászat szerelmeseit, akik kilépve a hétköznapok taposómalmából a természetben keresnek menedéket a világ zajától. Nem kell más, mint egy kis csali, horgászbot és háló, engedély vagy napijegy és némi tudás, hogy melyik halfaj mire bukik, illetve mekkora méretkorlátozás vonatkozik rá.

Nem csak a kapás a lényeg, a természet részévé válik a horgász csendes magányában
Fotó: Bukta Zoltán

Zalaegerszeg mellett található a környék legnagyobb mesterséges tava, a két kisebb patak felduzzasztásából keletkezett, mintegy 31 hektáros Gébárti-tó. A víz halállománya változatos, élnek benne pontyok, amúrok, különféle keszegek – bodorka, vörösszárnyú, dévér –, karikakeszeg, compók, ezüstkárászok és egyéb apró halak, például naphal, sügér, szélhajtó küsz és néha törpeharcsa. A többszöri telepítésnek köszönhetően ígéretes a compó és a balin állománya is, de elvétve akad néhány garda is. A ragadozó halak közül foghatnak a szerencsésebbek harcsát, süllőt, csukát, ebből rekordlistás példány is került már horogra. A magántavak mellett a másik természetes lehetőségünk a Zala folyó, amely bővelkedik vörösszárnyú keszegben, bodorkában, karikakeszegben, dévérben, helyenként compóban, ezüst- és  aranykárászban, pontyban, a ragadozók közül pedig elsősorban csuka, de az alsóbb szakaszokon a süllő, a balin, a  harcsa és néha az angolna is megjelenik, sőt a pisztráng és a domolykó is elszaporodott. A Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének taglétszáma az elmúlt öt évben több mint 1000 fővel növekedett, sőt több mint 13 millió forinttal emelkedett a szövetség költségvetése, valamint új vízterületek fölött szerzett fennhatóságot, és a betelepítések gyakorisága is megnövekedett – mondta el lapunknak Makovecz Tamás elnök. A halőrzésnek köszönhetően egyre inkább visszaszorult az orvhalászat. A szövetség az utánpótlás-nevelésre is gondolt, négy éve indították el az  ökohorgász-iskolát, amely a kisgyermekeknek ingyenes, nyaranta pedig horgásztáborokat szerveznek. Ettől az évtől a Magyar Horgászszövetség ifjúsági programjához is csatlakoztak az egerszegiek, amelynek célja az iskolákkal történő kapcsolatteremtés, a természetközeliséghez és vízparthoz szoktatás, akár szakkör keretében is.


Fontos tudni:

Fogási tilalom alá tartozó vagy jogszabályban, illetve hatósági határozatban megjelölt fogási méretnél kisebb hal vagy más vízben élő állat fogása esetén a halat, illetve az állatot kíméletesen vissza kell engedni a vízbe. Méréskor az orrcsúcstól a faroktőig mért távolságot kell figyelembe venni (tehát a farok már nem számít bele)! A vízpartról halat élve elvinni (csalihal kivételével) tilos! Június 15-től-október 1-jéig nincs halászati tilalom egyik halfajra sem.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.