EUR: 352,43 Ft
CHF: 330,83 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Aktuális

Pénzügyi visszaélések voltak Gyárfás idején?

Súlyos visszaélések történtek Gyárfás Tamás elnökségének ideje alatt az úszószövetségben – állítja az Origo. A portál szerint az új elnök, Bienerth Gusztáv felkért egy könyvvizsgáló céget, amelynek jelentése nyomán olyan ügyek kerültek napfényre, hogy annak akár büntetőjogi következményei is lehetnek. 

Az Origo felidézi, hogy Gyárfás Tamásnak azt követően kellett távoznia a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) éléről, hogy komoly összetűzésbe keveredett a világ egyik legjobb úszójával, Hosszú Katinkával, akinek nem tetszett, ahogy a szövetség szakmai és pénzügyei folytak. És nem csak neki nem.


Gyárfás távozása után az új elnök, Bienerth Gusztáv felkérte a világ egyik legtekintélyesebb könyvvizsgáló cégét, a Deloitte-ot, hogy világítsa át az úszószövetség pénzügyeit. Gyárfás elnöksége alatt rengeteget lehetett hallani furcsa, kétes ügyletekről, például a sajátos barterezésekről és pénzügyi mutyizásokról, így az átvilágítás logikus lépésnek tűnt.

A MÚSZ legutóbb május 21-én tartott közgyűlést, amelyen az új elnök beszélt a Deloitte jelentéséről, ám állítólag akkor még nem volt kész az anyag, ezért nem is adott tájékoztatást a részletekről. Ezután június 14-én elnökségi ülést is tartottak, ahol Bienerth beszámolt a Deloitte-jelentésről.


– Súlyos visszaélések történtek a Gyárfás-korszakban. Olyan ügyek, amelyeknek minden bizonnyal büntetőjogi következményei lesznek – írja az Origo. A portál szerint az úszószövetség feljelentést fog tenni hűtlen kezelés és pénzügyi rendellenességek gyanúja miatt, a vizsgálatot az ügyészség fogja lefolytatni.

A MÚSZ nem nyilatkozott, arra hivatkozva, hogy folyamatban levő ügyről van szó.

Az üggyel kapcsolatban Gyárfás Tamás közleményben reagált. Ebben rágalmazásnak minősíti az Origo állításait.

– Dr. Bienerth már a pályázata bejelentésekor közzétette, hogy Gyárfásnak nincs helye az úszósportban. Az általa fél éve kezdeményezett vizsgálat közepette többször közölte, ha bárminemű kérdés merülne fel, akkor azt mindenekelőtt velem tisztázza. Alig néhány hete dr. Bienerth a MÚSZ rendkívüli közgyűlésén a tagságnak még hosszan méltatott – írta Gyárfás. Emlékeztetett rá, hogy ezután az elnök valamennyi előterjesztését a MÚSZ tagsága 75 százalékkal leszavazta. Szerinte az elnök megtévesztette a Fővárosi Közgyűlést a 2024-es rövidpályás világbajnokság pályázatával kapcsolatban. Ezenkívül úgy véli, Bienerth ellenséges hangulatot teremt a közelgő budapesti világbajnokság előtt a FINA vezetése ellen és érthetetlennek tartja, hogy „dr. Bienerth a FINA-bizottságokba történő jelölésekkor nem tartotta a magyar érdekeket szem előtt”. Szerinte Bienerth a kifogásokra nem érvekkel, hanem otromba ellentámadással válaszolt. (A teljes közlemény a www.lokal.hu oldalon olvasható.)

Kapcsolódó Cikkek