EUR: 323,46 Ft
CHF: 291,36 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Pécs

Piknikező is lesz a Magasház helyén

Nem akármilyen növények díszítik majd a Magasház helyét: a legkülönlegesebb fák és cserjék borítják majd be a szigeti városrész szívét. Igazi paradicsom lesz ez a pécsi családoknak!

Május végén, június elején kerül az önkormányzat tulajdonába a telek, amelyen egykor a Magasház állt. Ezt követően el is indulhat az ide tervezett park kialakítása, és jövő nyáron már megújulva lehet a pécsieké a terület.


Mint ismert, a Magasházzal kapcsolatos konzultáció során a környéken élő pécsiek is azt kérték, hogy a betonmonstrum helyén parkot alakítsanak ki. A pécsiek döntése nyomán 135 millió forintos fejlesztési forrást különítenek el erre a célra.

Nem akármilyen pikniksziget lesz a szigeti városrészben: az összesen 3400 négyzetméteres telken a város legnagyobb mászókájával egy óriási játszóteret hoznak létre, igazi élményparkot alakítanak ki a családok számára, napvitorlával és árnyékolt piknikezőhellyel, ivókúttal, valamint egy olyan pavilonnal, ahol kávézni és fagyizni is lehet majd. Továbbá egy Magasház-emlékmű felállítását is tervezik.

Hamarosan benépesül növényekkel ez a terület fotók:PKK

Mint azt Páva Zsolt polgármestertől megtudtuk, páratlan növénycsodák is érkeznek a parkba: négy kínai díszkörtefa, tizenkét gömbjuhar, tizenhárom déli ostorfa, tizenkét krími hárs, egy-egy himalájai cédrus és örökzöld magnólia. A cserjék között lesz még babérmeggy, törpe korallberkenye, kékszakáll levendula és nehézszagú boróka is.


A Hungária utca és a Megyeri tér közötti gyalogossáv is teljesen megújul. Új járdaburkolatot építenek, új utcai lámpákat helyeznek el, valamint a parkolóban lehetőség lesz az elektromos autók töltésére is.

Eltűnt a betonmonstrum, jöhet a zöld sziget a Magasház helyén

A tervek szerint a munkálatokat hamarosan megkezdik, szeretnék, ha jövő tavasszal már birtokba vehetnék a pécsiek a város legújabb terét.

Mint ismert, a telek a felszámolási eljárás alatt álló La Torre 2008 Kft. birtokában van. Ugyanakkor ez a cég több százmillió forintos tartozást halmozott fel az önkormányzattal szemben, hiszen a Magasház után évekig nem fizettek semmilyen építményadót. Ráadásul az egymilliárd forintos bontási költség is a céget terheli, mivel a Magasház életveszélyes volt, a tulajdonosnak kellett volna lebontania, ám ezt nem tette meg.

A pécsi önkormányzat ezért a cég felszámolási eljárása keretében maga is fellép hitelezői igényével, így szerezheti meg magának a szóban forgó telket. Várhatóan erre néhány héten belül sor kerülhet, ezáltal elhárul a jogi akadály a park kialakítása előtt.

Kapcsolódó Cikkek