EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,02 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Plakáttörvény: patthelyzetben az ellenzék

Egyszerű többséggel elfogadta a parlament, hogy a politikai pártok csak listaáron vehessenek hirdetési felületeket, és az ilyen költéseiket nyilvánosságra is kell hozniuk. A jogszabállyal kapcsolatban még vetődnek fel alkotmányossági aggályok, amelyek miatt a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordulna. Ehhez viszont 50 képviselői aláírásra van szükségük, vagyis a baloldal nélkül tehetetlenek.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésnapján 123 igen szavazattal, 68 nem ellenében, egyszerű többséggel fogadta el a plakáttörvényt, amely Kósa Lajos fideszes  frakcióvezető szerint a jövőben megakadályozza az olyan eseteket, mint ami a Jobbikkal történt, azaz hogy a pártot felvásárolta egy milliárdos nagyvállalkozó.


Budapest, 2017. június 23.
Kormánypárti képviselők a napirendről szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 23-án. Előtérben Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, mögötte Németh Zsolt (b) és Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettesei.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A plakátolás körüli botrány akkor pattant ki, amikor kiderült: Simicska Lajos nagyvállalkozó cége a piaci ár töredékéért, szinte ingyen adott több ezer óriásplakáthelyet a párt kampányához.

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvénymódosítást azért fogadhatták el a képviselők egyszerű többséggel, mert a plakátkihelyezésre vonatkozó kitételek a kétharmados döntést igénylő pártfinanszírozási törvény helyett a településkép védelméről szóló, egyszerű többséggel elfogadható törvény módosításaként kerültek a Tisztelt Ház elé.


– Ez felvet alkotmányossági aggályokat, ami miatt a Jobbik már bejelentette, hogy kezdeményezik a törvény felülvizsgálatát. Ehhez viszont 50 országgyűlési képviselő aláírására lenne szükségük, de a Jobbik-frakcióban csak 23-an ülnek. Vagyis csak az MSZP támogatásával lenne meg a szükséges számú aláírás – magyarázta lapunknak a kialakult helyzetet Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint ez a szituáció roppant kellemetlen a két nagy ellenzéki párt számára. – Az MSZP mindvégig kiállt amellett, hogy a plakátkampányával korrupciógyanúba keveredett Jobbikot e módosítással akadályozzák meg a gyanús ügyletek végrehajtásában, ugyanakkor pénteken saját módosító javaslataikat sem fogadták el a szocialista párt képviselői (ahogy ebben a témában korábban így jártak el az LMP képviselői is – a szerk.), így igazán nehéz lesz elmagyarázniuk, ha mégis támogatják a Jobbik alkotmányossági vizsgálatát. Igaz, az sem lenne nagyobb pálfordulás, mint amit most mutattak be, amikor eleinte támogatták a Jobbik korrupciógyanús ügyleteinek megakadályozását, majd – vélhetően a Simicska-médiabirodalom agresszív támadásának hatására – mégis kihátráltak saját módosító indítványuk mögül – hangsúlyozta a szakember.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fidesz: Szüntessék meg a migránskártyákat!

    Fidesz: Szüntessék meg a migránskártyákat!

    A kormánypárt tovább harcol a bevándorlással szemben, ugyanis a Fidesz kezdeményezni fogja a megalakuló új Európai Parlamentben, hogy az Európai Bizottság szüntesse meg a migránskártyát.

  • Egyszülős családokat ünnepeltek

    Egyszülős családokat ünnepeltek

    Egy éve nyitotta meg kapuit az első az Egyszülős Központ Budapesten. Világszinten is egyedülálló kezdeményezés és szervezet az, amit Nagy Anna kollégáival fölépített, eleinte egy szál telefonnal, később félmilliárd forintos kormánytámogatással egy gyönyörű, nyolcadik kerületi saroképületben.