2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Tatabánya

Politikai kereszttűzben a Megyeháza tér

Egy helyen lesz elérhető számos szolgáltatás, ráadásul új közösségi tér jön létre – a mostanihoz képest több mint kétszer annyi parkolóval –, ha megépül a Városkapu Szolgáltató- és Üzletház a Megyeháza téren. Ezek a tények.


Városunkat is elérte a jövő évi választási kampány: már most félretájékoztatja a tatabányaiakat és a médiát az ellenzék. Mi lesz még itt a következő szűk egy esztendőben?


Tatabánya központjának egyik legelhanyagoltabb és egyik legkevésbé kihasznált tere az úgynevezett Megyeháza tér, amely lényegében egy nem túl esztétikus nagy parkoló, ráadásul csúcsidőben nem is biztosít elegendő helyet az ügyeiket intézőknek. A jövőben azonban már nem csak egy autókkal teli gödör lesz a város szívében: a helyén egy kétszintes parkolóház épül, amelynek tetején az Árpád térrel egy szintben, mintegy annak folytatásaként kialakítják a város legújabb közösségi terét. Hogy minél több szolgáltatás, vásárlási és szórakozási lehetőség legyen elérhető egy helyen, felmerült a Városkapu Szolgáltató- és Üzletház megépítésének ötlete.

Az új közösségi teret és a mélygarázst – amely a jelenlegi 125 parkolóhely helyett 284-et (!) biztosít majd – európai uniós támogatásból valósítja meg az önkormányzat. Mivel az üzletház nem finanszírozható EU-forrásból, ezért a közgyűlés arról döntött, hogy azt a T-Szol Zrt. építse meg külső befektető partner segítségével.


Miért kellett az üzleti partner? Hogy legyen, aki biztosítja az induláshoz szükséges tőkét, így a városnak a telek rendelkezésre bocsátásán túl ne kelljen anyagilag hozzájárulni a projekthez. A tatabányaiak így jelentős pénzügyi befektetés nélkül tulajdonosai lesznek egy olyan új szolgáltató- és üzletháznak, ahol egy helyen megtalálhatják majd a közszolgáltatókat, intézhetik ügyeiket, vásárolhatnak. Az önkormányzati tulajdon ugyanis nem csökkenhet 50 százalék alá az új üzletházban, ezt kikötötte a képviselő-testület.

Az új közösségi teret és a mélygarázst, amely a jelenlegi 125 parkolóhely helyett 284-et (!) biztosít majd, európai uniós támogatásból valósítja meg az önkormányzat. Mivel az üzletház nem finanszírozható EU-forrásból, ezért a közgyűlés arról döntött, hogy azt a T-Szol Zrt. építse meg külső befektető partner segítségével.

A magánbefektetőt egy több hónapos kiválasztási folyamat után nevezték meg: a TBP Zrt. a pályázati követelményrendszer minden elemének eleget tett – magyar tulajdonú, nagy tapasztalattal és stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik, az elmúlt évtizedekben pedig több kétmilliárd forint feletti beruházás lebonyolításában vett részt.

A fenti információk egyébként már több mint négy hónapja nyilvánosak, így furcsa, miért került újra reflektorfénybe a beruházás. A támadásokban szakmai kifogást nem nagyon találni, így inkább politikai manőverről lehet szó, tele tárgyi tévedéssel és tudatos félrevezetéssel. Csak egy példa: a városba érkező televíziós stáb rossz helyen, a Megyeháza tér helyett a már felújított Árpád téren kezdett forgatni, állításuk szerint ide küldte őket Lukács Zoltán, a város MSZP-s országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.