2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Ózd

Pünkösdi gondolatok

„Amikor pedig eljött pünkösd napja…” (Ap. Csel 2,1–4) – így kezdődik a pünkösd eseményéről szóló híradás. A Szentlélek kitöltetését ígérte meg Úr Jézus Krisztus a tanítványainak a mennybemenetel napján. És amikor Isten azt mondta: most beteljesedett mindaz, amit megígért. Isten bennünket is így akar megszólítani. Most. Most hallgass rám.

Vajon felismerjük-e megszólításunk alkalmát, felismerjük-e Isten idejét? Az apostolok felismerték. Vártak rá, és megkapták a Szentlélek ajándékát. Ha nem lettek volna ott, ha későn érkeznek, lekésik a pünkösdi csodát. A Szentlélek szívünkbe való kiáradásának is rendelt ideje van.


Fotó: Lokál
Lezákné Hajdu Enikő lelkipásztor igehirdetés közben

Lekéshetjük az Istentől kapott alkalmakat, ha nem vagyunk résen. A tanítványok nem késtek el, így csoda részesei lehettek. Egy akarattal voltak együtt, és kapták a Szentlélek ajándékát. Bennünket különböző akaratok tépnek szét. A sátán neve diabolos, azt jelenti: szétdobáló. Ő, a szétdobáló azt akarja, hogy mindenki a másik ellen forduljon. Isten Szentlelke összekapcsol: mindnyájan együtt. Isten beleszólt ebbe a szétdobált világba. Hirtelen hatalmas szélzúgáshoz hasonló hang hallatszott az égből. A pünkösd a keresztyén egyház születésnapja. A gyülekezetet teremtő erő, a Szentlélek ereje, az égből érkezett, nem a földről. Az egyház földi érvényű, de mennyei gyökerű közösség. Az Isten tartja fenn, ezért az utolsó időkig megmarad. Legyőzhetetlen. Ez erő és vigasztalás a számunkra, mert ha valóban Isten seregében vagyunk, bármi jöjjön életünkben, megmaradunk.

Fotó: Lokál
Konfirmálás az ózdi református templomban

Ennek tudatát pedig a Szentlélek munkálja a szívünkben. Megteltek a tanítványok Szentlélekkel, csodálatos mennyei erővel. Edény az emberi szív, sokszor telik meg haraggal, szomorúsággal, gonoszsággal. De meg tud telni Szentlélekkel is, Isten lelke ajándékával be tudja tölteni a mi szívünket is. Az apostolok átváltoztak a Szentlélek hatására – bátran hirdették a Krisztust. Isten Szentlelke átalakít: félelemből bátorság, erőtlenségből erő, széthúzásból szeretet, lemondásból reménység támad. Kérjük Isten Szentlelkét, hogy ezt a pünkösdi átváltozást adja meg nékünk.


Áldott pünkösdi ünneplést kívánok minden kedves olvasónak!

Lezákné Hajdu Enikő
református lelkipásztor Ózd I.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.