2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Ózd

Pünkösdi gondolatok

„Amikor pedig eljött pünkösd napja…” (Ap. Csel 2,1–4) – így kezdődik a pünkösd eseményéről szóló híradás. A Szentlélek kitöltetését ígérte meg Úr Jézus Krisztus a tanítványainak a mennybemenetel napján. És amikor Isten azt mondta: most beteljesedett mindaz, amit megígért. Isten bennünket is így akar megszólítani. Most. Most hallgass rám.

Vajon felismerjük-e megszólításunk alkalmát, felismerjük-e Isten idejét? Az apostolok felismerték. Vártak rá, és megkapták a Szentlélek ajándékát. Ha nem lettek volna ott, ha későn érkeznek, lekésik a pünkösdi csodát. A Szentlélek szívünkbe való kiáradásának is rendelt ideje van.


Fotó: Lokál
Lezákné Hajdu Enikő lelkipásztor igehirdetés közben

Lekéshetjük az Istentől kapott alkalmakat, ha nem vagyunk résen. A tanítványok nem késtek el, így csoda részesei lehettek. Egy akarattal voltak együtt, és kapták a Szentlélek ajándékát. Bennünket különböző akaratok tépnek szét. A sátán neve diabolos, azt jelenti: szétdobáló. Ő, a szétdobáló azt akarja, hogy mindenki a másik ellen forduljon. Isten Szentlelke összekapcsol: mindnyájan együtt. Isten beleszólt ebbe a szétdobált világba. Hirtelen hatalmas szélzúgáshoz hasonló hang hallatszott az égből. A pünkösd a keresztyén egyház születésnapja. A gyülekezetet teremtő erő, a Szentlélek ereje, az égből érkezett, nem a földről. Az egyház földi érvényű, de mennyei gyökerű közösség. Az Isten tartja fenn, ezért az utolsó időkig megmarad. Legyőzhetetlen. Ez erő és vigasztalás a számunkra, mert ha valóban Isten seregében vagyunk, bármi jöjjön életünkben, megmaradunk.

Fotó: Lokál
Konfirmálás az ózdi református templomban

Ennek tudatát pedig a Szentlélek munkálja a szívünkben. Megteltek a tanítványok Szentlélekkel, csodálatos mennyei erővel. Edény az emberi szív, sokszor telik meg haraggal, szomorúsággal, gonoszsággal. De meg tud telni Szentlélekkel is, Isten lelke ajándékával be tudja tölteni a mi szívünket is. Az apostolok átváltoztak a Szentlélek hatására – bátran hirdették a Krisztust. Isten Szentlelke átalakít: félelemből bátorság, erőtlenségből erő, széthúzásból szeretet, lemondásból reménység támad. Kérjük Isten Szentlelkét, hogy ezt a pünkösdi átváltozást adja meg nékünk.


Áldott pünkösdi ünneplést kívánok minden kedves olvasónak!

Lezákné Hajdu Enikő
református lelkipásztor Ózd I.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.