EUR: 326,32 Ft
CHF: 294,56 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Ózd

Putnok ünnepe volt a III. Megyenap

Borsod-Abaúj-Zemplén megye értékeit mutatták be színes programok kíséretében Gömör vármegye kapujában, Putnokon. A városba a történelmi Magyarország térségeiből és Lengyelországból is érkezett delegáció erre az alkalomra.

Szerencs és Tokaj után ezúttal Putnok adott otthont a harmadik alkalommal megtartott rendezvénynek, amelynek időpontját II. Rákóczi Ferenc magyar földre lépésének dátumához igazítják. Erre az eseményre emlékezett Nagy Csaba tárogatóművész és Kelemen Csaba színművész, aki öltözetével és előadásában felidézte a fejedelem korát. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg a megyenapot, Tamás Barnabás polgármester házigazdaként köszöntötte a vendégeket, Riz Gábor térségi országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos pedig a természeti és építészeti értékek sokaságát felvonultató gömöri tájegység lehetőségeit vette számba.


Fotó: Lokál
Képalá: Riz Gábor a gömöri táj értékeit emelte ki

Fotó: Lokál
Képalá: Kelemen Csaba színművész a fejedelem korát idézte meg

A megyei önkormányzat meghívását a közös ünnepre elfogadta Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke,  Stanislaw Dabrova, Szilézia marsallhelyettese, Mohnansky Veronika, Via Carpatia, Kassa megye, Volodimir Csubirko, a kárpátaljai megyei tanács korábbi elnöke, a Tisza ETT fb-elnöke és Volodimir Kascsuk, Huszt város polgármestere.

A megnyitó után a klímatudatos szemléletformálásra kiírt pályázat díjait adták át óvodás és általános iskolás gyerekeknek. A nemzetközi sajtótájékoztatón a megyei közgyűlés elnöke B.-A.-Z megye zászlaját adományozta Putnok városának.


Riz Gábor kérdésünkre kifejtette: a megye talán legszebb része ez a térség, amelynek a gazdasága kezd magára találni. A vendégszerető emberek is elősegítik a turisztikai értékek megismerését, amelyekre a megyenapon többen felhívták a figyelmet.

Tamás Barnabás arra emlékeztetett, hogy Putnok egykor Gömör vármegye székhelye volt és örömét fejezte ki, hogy a testvérmegyék küldötteit is vendégül láthatta.

Számos értékdíjat is osztottak, itt agrár- és élelmiszer kategóriában a csernelyi krumplitöltelékes derelye végzett az élen, a természeti környezet díját pedig a Rudabányai-tó nyerte el.

fotó: Lokál
Képalá: A sajtótájékoztatón a testvérmegyék közötti bővülő kapcsolatok is szóba kerültek

Fotó: Lokál
Képalá: A megyenapot Fenyő Miklós koncertje zárta

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.