2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Rákossy Balázs: Magyarország a fenntartható gazdasági növekedés útjára lépett

Magyarország a fenntartható gazdasági növekedés útjára lépett – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára szerdán Pécsen.

Rákossy Balázs a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Baranya gazdaságának napja elnevezésű rendezvényét megelőzően újságíróknak elmondta: a magyar gazdaság hibás gazdasági döntések és a világgazdasági válság következtében a 2000-es évek első évtizedének végére kiszolgáltatott helyzetbe került, az elmúlt évek intézkedései révén azonban sikerült konszolidálni, stabilizálni.


Az elmúlt negyedévben 4,2 százalék volt a növekedés, nőtt az ipari termelés, a beruházások – mutatott rá. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra: a fejlett nyugat-európai államoktól való évtizedes lemaradás ledolgozására strukturális átalakításokra, modernizációs lépésekre van szükség. Kiemelte: a béreket szeretnék a nyugat európai szintre emelni, segítik a gazdasági szereplőket versenyképességük növelésében. Utóbbi előmozdítására a Nemzeti Versenyképességi Tanács is dolgoz ki javaslatokat.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy vélte, 2-3 évig még fenntartható a gazdaság növekedése, a későbbi tartós növekedés szempontjából döntő lehet, hogy Magyarország meg tudja-e ragadni például a digitális forradalomban rejlő lehetőségeket. Úgy vélte, az oktatáshoz hozzá kell nyúlni a digitális tudás és a nyelvtudás szempontjából, le kell bontani a merev határt szakképzés és felsőoktatás között.


Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke szerint emelni kell a felsőoktatási képzés színvonalát, mert ha nincsenek kiemelkedő fiatal szakemberek, nincs innovációs rendszer sem. Szomorúságának adott hangot, hogy egyre több “jó diák” már egyetemi képzésben is külföldön részesül, ezt szerinte meg kellene akadályozniuk a legjobb magyarországi egyetemeknek.

Sikernek nevezte, hogy jelentősen bővült a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból kifizetett források összege 2015-2016-ban, és évek óta nő a vállalkozások kutatásfejlesztési ráfordítása.

Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI érdeklődésére Baranya gazdaságáról azt mondta: bár elindult a fejlődés, tovább nő a leszakadás a hazai és az uniós átlagtól. “A legnagyobb kihívás, miként tudunk kikerülni Európa legfejletlenebb régiói közül” – fogalmazott.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: a magyar-ukrán kapcsolatok jelentős javulásában vagyunk érdekeltek

    Szijjártó: a magyar-ukrán kapcsolatok jelentős javulásában vagyunk érdekeltek

    Abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és Ukrajna kapcsolatai a jövőben jelentősen javuljanak, és olyan együttműködés jöjjön létre, amely jó Ukrajnának, jó Magyarországnak és jó a kárpátaljai magyarságnak – jelentette ki Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter kedden Beregszászon, ahol a kárpátaljai magyar szervezetek vezetővel találkozott.

  • Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon

    Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon

    Az utóbbi hónapokban foglalkoztatáspolitikai szempontból folytatódott a kedvező tendencia, hiszen hónapról-hónapra egy-egy tized százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Békéscsabán.