EUR: 325,41 Ft
CHF: 293,58 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Szolnok

Régészet más szemmel

Országszerte húsz városban tartották meg a Régészet Napját, melynek idei témáját a közösségek, azon belül is a Kárpát-medence nomád népei adták. Szolnokon a Damjanich János Múzeumban megtartott rendezvény két napig tartott.

Az első napon különböző ismeretterjesztő előadásokon ismerhettük meg a keleti eredetű sztyeppei nomád népeket és azok befolyását a Kárpát-medence sorsának alakulására. A múzeumban egy időszaki kamarakiállítás is látható volt, amely szinte soha nyilvánosság elé nem került szkíta, szarmata, avar, honfoglaló, jász és kun leleteket tartalmazott. Ezenkívül egy válogatást is megtekinthettek az érdeklődők az elmúlt év legkülönlegesebb fémkeresős leleteiből.


A második napon a Pólya Tibor festményeit, illusztrációit, karikatúráit és plakátjait bemutató időszaki kiállítást lehetett megtekinteni, majd a helyi hagyományőrző csoportok fellépései következtek, ahol Aboska kun táborát, a Szürke Árnyak csapat középkori bajvívóit és a Zolnok Bandériumot nézhették meg a látogatók. A honfoglaló magyarok viseletén kívül a Rákóczi-szabadságharc labanc egyenruháit is megcsodálhattuk.

A helyi hagyományőrző csoportok tagjai korhű ruhákban csatáztak Fotó: Svarsnig Judit

 

A két nap során műhelylátogatásra is volt lehetőség, ahol bemutatták a régészeti leletanyagok restaurálásának részleteit és a kerámiakészítés technikájának jellegzetességeit. A vállalkozó kedvűeket pénteken múltidéző sétára, szombaton pedig biciklis kirándulásra vitték el a szervezők a szolnoki várba.


 

A program célja nemcsak a sztyeppei nomádokhoz köthető tárgyi emlékek bemutatása volt, hanem a régészet egy kevésbé ismert oldalának megismertetése is: bemutatták a múzeum belső raktárának struktúráját, a leletek tárolásának módját és a leltározás, feldolgozás folyamatát is.

Megelevenedett a múlt Fotó: Svarsnig Judit

A programban régészeti kalandjáték, kézműves foglalkozások és mesemondás is helyet kapott.

Sokan látogattak ki a kétnapos rendezvényre Fotó: Svarsnig Judit

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.