EUR: 337,28 Ft
CHF: 315,03 Ft
2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Belföld

Rétvári: a kormány megfordította a romló demográfiai tendenciákat

Rétvári Bence szerint a családokat érintő kérdéseket mindenképpen tagállami hatáskörben kell tartani. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára erről a Magyar Hírlapnak adott interjúban beszélt.

Az államtitkár szerint jelenleg úgy tűnik, mintha a nyugat-európai országok nem bíznának saját családjaikban, fiataljaikban, ezért mind a demográfiai helyzetet, mind a munkaerő-problémákat külső forrásból akarnák megoldani, nem számolva azzal, hogy ez egyben óriási veszélyt jelent. Ezzel szemben a közép- és kelet-európai országok belülre támaszkodnak, saját családjaikból építenék fel Európa jövőjét. Nagy értékrendbeli különbséggé nőtte ez ki magát az unióban, amit láthatunk a bevándorláshoz való hozzáállásukban, de még a különböző miniszterelnökök személyes családi viszonyaiban is. Emellett történelmi szempontok is okozzák az eltérést, akár a gyarmatosítás kérdését, akár a kommunista diktatúrák jelenlétét vesszük alapul. Úgy látszik, ezek a múltbéli különbségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy sorsfordító kérdésekben merőben más eszközökhöz nyúlnak a tagállamok – vélekedett Rétvári Bence.


Arra a kérdésre, hogy a magyarországi minta reális megoldás lehetne a kontinens egészén jelen lévő népesedési krízisre, az államtitkár úgy választolt: ez tulajdonképpen elhatározás kérdése. Az itthoni adatokból kitűnik, hogy miután a kormány 2010-ben elszánta magát arra, hogy lassítja és megfordítja a negatív tendenciákat, sikerült fordítani például a házasságkötések számának alakulásán is. Ennél az adatnál 2010 előtt folyamatos volt csökkenés, míg a kormányváltás után egyértelmű és azóta is tartó növekedés tapasztalható. Csaknem negyvenhat százalékkal nőtt hat év alatt a házasságkötések száma. Vagyis, romló tendenciákat is meg lehet fordítani – hangsúlyozta az államtitkár.

Egy ideig mindenki azt gondolta, hogy most már megmásíthatatlan irány lesz az, hogy egyre kevesebben kötik össze az életüket és egyre kevesebben is vállalnak gyermeket. Az, hogy ezt Magyarország megcáfolta, bizonyíték arra, hogy nincs olyan tabu, amit ne lehetne áttörni – fogalmazott az államtitkár.


Rétvári Bence szerint a családokat érintő kérdéseket mindenképpen tagállami hatáskörben kell tartani. Mint mondta, az unióban olyan irányú próbálkozás van, hogy átírják az egyes országokban a természetes együttélési formákat. Ezeket a több évezredes természetes fogalmakat, vagyis, a férfi-nő együttélését azonban nem megváltoztatni kell, hanem tisztelni és támogatni – hangoztatta. Ennek ellenére az unióban jogi eszközökkel akarják átírni azokat definíciókat, amelyek már az európai államok létrejötte előtt megfogalmazódtak. A különböző nemű emberek házassága és együttélése, a családi lét a természetes gondolkodásból, a biológiai rendből fakad. Nem hiszem, hogy ez ellen kellene küzdeni – fogalmazott az államtitkár a napilap szombati számában megjelent interjúban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ugrásszerűen nőtt a kistermelői piacok száma

  Ugrásszerűen nőtt a kistermelői piacok száma

  A helyi termelői piacok száma hét év alatt a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett – mondta az agrárminiszter szombaton Nagykőrösön. Nagy István szerint ez a vidék saját erőforrásainak fokozott használatát és munkaerő megtartó erejét jelenti.

 • Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje

  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje

  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – jelentette ki Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon megjelent véleménycikkében.

 • Üzletággá fejlődött a börtönbiznisz

  Üzletággá fejlődött a börtönbiznisz

  Rátelepedtek és üzletággá fejlesztették a fogvatartottak és elítéltek kártérítési rendszerét a “balliberális körökhöz és a Soros-hálózat által finanszírozott” ügyvédi irodák – mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.