2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Külföld

Ritka krokodiltojásokat találtak

Kambodzsai állatvédők olyan fészket találtak, melyben a világ egyik leginkább veszélyeztetett krokodilfajának tojásai rejtőztek.

A lelet alapján a természetvédők joggal reménykedhetnek abban, hogy a ritka faj továbbra is szaporodik természetes körülmények között, a vadonban – írta szerdai közleményében a Wildlife Conservation Society.


A New York-i székhelyű természetvédő szervezet kutatói a halászati hatóság embereivel és helyi lakosokkal együtt sziámi krokodil (Crocodylus siamensis) hat tojására bukkantak Kohkong déli tartomány Szre Ambel megyéjében, amikor a hüllő nyomait keresték – áll a közleményben.

A tudósok hat év kutatás és vadvédelem után először bukkantak a területen sziámi krokodilok fészkére.

A krokodilfaj, amely kizárólag Kambodzsában, Malajziában, Mianmarban, Thaiföldön és Vietnamban él, becslések szerint mindössze 410 egyedet számlál, legtöbbjük Kambodzsában található.

A sziámi krokodilt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetett fajként tartja számon, mivel egyedszáma rohamosan csökken.

“Védelmük érdekében biztonságos helyre szállítottuk a tojásokat, ahol figyelemmel kísérhetjük az utódok kikelését” – idézte a közlemény In Hult, a halászati hatóság munkatársát.

Veszélyt jelentett a tojásokra többek között “felnőtt és fiatal egyedek orvvadászata, valamint a kambodzsai és thaiföldi krokodilfarmokat ellátó tojásgyűjtők tevékenysége, mindenekelőtt az utóbbi két évtizedben”.

Kapcsolódó Cikkek