2019. június 20., csütörtök
Rafael

Külföld

Ritka krokodiltojásokat találtak

Kambodzsai állatvédők olyan fészket találtak, melyben a világ egyik leginkább veszélyeztetett krokodilfajának tojásai rejtőztek.

A lelet alapján a természetvédők joggal reménykedhetnek abban, hogy a ritka faj továbbra is szaporodik természetes körülmények között, a vadonban – írta szerdai közleményében a Wildlife Conservation Society.


A New York-i székhelyű természetvédő szervezet kutatói a halászati hatóság embereivel és helyi lakosokkal együtt sziámi krokodil (Crocodylus siamensis) hat tojására bukkantak Kohkong déli tartomány Szre Ambel megyéjében, amikor a hüllő nyomait keresték – áll a közleményben.

A tudósok hat év kutatás és vadvédelem után először bukkantak a területen sziámi krokodilok fészkére.

A krokodilfaj, amely kizárólag Kambodzsában, Malajziában, Mianmarban, Thaiföldön és Vietnamban él, becslések szerint mindössze 410 egyedet számlál, legtöbbjük Kambodzsában található.

A sziámi krokodilt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetett fajként tartja számon, mivel egyedszáma rohamosan csökken.

“Védelmük érdekében biztonságos helyre szállítottuk a tojásokat, ahol figyelemmel kísérhetjük az utódok kikelését” – idézte a közlemény In Hult, a halászati hatóság munkatársát.

Veszélyt jelentett a tojásokra többek között “felnőtt és fiatal egyedek orvvadászata, valamint a kambodzsai és thaiföldi krokodilfarmokat ellátó tojásgyűjtők tevékenysége, mindenekelőtt az utóbbi két évtizedben”.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Állati hűsítő

  A nap képe: Állati hűsítő

  Arizonában az Out Of Africa vadaspark lakóinak minden szinte minden nap játék és mókázás. A nyár beköszöntével a gondozók biztosítanak egy tágas, hűsítő medencét a tigrisek számára, hogy azok kedvükre ugrálhassanak, hűsölhessenek a már-már kibírhatatlan kánikulában.

 • Négyévesen lopta el dédpapája kocsiját

  Négyévesen lopta el dédpapája kocsiját

  Kijelenthetjük, hogy a négy éves Sebastian Swenson mindent megtett, hogy egy kis édességhez jusson. A minnesotai kisfiú ugyanis elkötötte dédpapája kocsiját, hogy egy közeli benzinkútra hajtson a délutáni csúcsforgalomban némi nassolni valóért.

 • Donald Trump újra elnök lenne

  Donald Trump újra elnök lenne

  Donald Trump a 2020-as elnökválasztáson újra indul az elnökségért – ezt maga az amerikai elnök jelentette be kedden este a floridai Orlandóban, ahol több tízezres nagygyűlésen kezdte meg újraválasztási kampányát.