2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Külföld

Robotzsaru csatlakozott a dubaji rendőrséghez

A körözött bűnözők azonosításában és a bizonyítékgyűjtésben is segédkező robotzsaru állt szolgálatba a dubaji rendőrségnél, a helyi kormány azon törekvéseinek keretében, hogy gépekkel helyettesítse a bűnüldöző szervek munkatársainak egy részét.

A Közel-Kelet első robotrendőre kerekeken közlekedik és kamerákkal, valamint arcfelismerő szoftverrel van felszerelve. A dubaji hatóságok szerint amennyiben a fegyvertelen robotzsaru – amely képes kezet rázni és tisztelegni is -, hatékonynak bizonyul, akkor 2030-ra a járőröző rendőrök 25 százalékát ezek a gépek fogják kitenni.


A dubaji rendőrök egyenruhájának színeit viselő életnagyságú humanoid robot bevezetése a kormány azon törekvései közé tartozik, amelyek célja, hogy a technológiai lehetőségeket felhasználva fejlessze a közel-keleti város szolgáltatásait és közbiztonságát a 2020-as világkiállításra készülve.

“Ezek a robotok heti hét napon át, napi 24 órában képesek dolgozni. Nem fognak beteg- vagy szülési szabadságra menni. Állandóan használhatók” – mondta a rendőrség illetékese, amikor szerdán este a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa lábánál bemutatta a robotzsarut.

A város forgalmas részein szolgálatot teljesítő robot képes végigfuttatni arcokat a rendőrségi adatbázisban és jelezni a főhadiszállás felé, ha azonosított valakit. Le tudja olvasni a rendszámtáblákat és a hús-vér kollégáinak élő videoközvetítést biztosítva tudja ellenőrizni az őrizetlenül hagyott, gyanús csomagokat.

A járókelők jelenthetik neki, ha bűntény szemtanúi voltak, valamint kommunikálhatnak is vele a mellkasán lévő érintőképernyős számítógép révén.

A barcelonai székhelyű PAL Robotics által épített és a dubaji rendőrség által programozott robot árát nem hozták nyilvánosságra.

Kapcsolódó Cikkek