2020. július 04., szombat
Ulrik

Külföld

Saját erejéből kellett felmásznia egy kerekesszékes utasnak egy repülőgépre

Bocsánatot kért egy japán fapados légitársaság egy kerekesszékes utasától, aki arra kényszerült, hogy saját erejéből, a két kezével kapaszkodjon fel a lépcsőn a repülőgépre.

A repülőtéren nem volt emelőszerkezet, a légitársaság egy alkalmazottja pedig nem engedte meg, hogy a deréktól lefelé lebénult férfit barátai vigyék fel a gépre.


Az incidens június elején történt, amikor Kidzsima Hideto pár nap vakációra a déli Amami Osima üdülőszigetre utazott. A Vanilla Air pultjánál figyelmeztették, hogy “aki nem tud járni, az nem repülhet”, mert a célállomás nem rendelkezik a kerekesszékesek mozgatásához szükséges felszereléssel.

Odafelé Kidzsimát a barátai még a székkel együtt levitték a lépcsőn a repülőgépről, a visszaúton azonban egy lelketlen alkalmazott azt mondta neki, hogy a vele utazók nem segíthetnek a beszállásban, csak akkor utazhat, ha képes saját erejéből felmászni a lépcsőn.

A gimnazistaként rögbimeccs közben a gerincén megsérült férfinak 17 lépcsőfokon kellett felkapaszkodnia, ez sikerült is neki, ám utána tájékoztatta a történtekről a közlekedési minisztériumot.

A botrány nyomán a Vanilla Air szerdán megkövette a megalázott utast és intézkedéseket jelentett be a mozgássérültek utazási körülményeinek javítására.

A legtöbb japán légitársaság engedélyezi alkalmazottainak, hogy megfelelő műszaki berendezések hiányában a székkel együtt felvigyék a fedélzetre a járni nem tudó utasokat, de a Vanilla Air ezt “balesetveszélyre” hivatkozva nem teszi.

Kapcsolódó Cikkek