EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Nyíregyháza

Sárgaszakállas kismaki a legújabb sztár!

Igen eredményesnek mondható a sárgaszakállas makik Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészcsapata, hiszen minden évben nő a számuk.

A jelenleg két hónapos kis jövevény 130 napi vemhesség után született, jelenleg idejének nagy részét anyja hátába kapaszkodva tölti. Bár most még fő táplálékának az anyatej számít, jól látszik, hogy nem lesz gond az apróság étvágyával, hiszen máris ismerkedik a zöldségekből, valamint édes gyümölcsökből és levelekből álló szilárd takarmányfélékkel is.


Fotó: Kohut Árpád

– A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent elárul, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre, a Mayotte-szigeten található. Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az első európai felfedezők a többi makifélével együtt szellemeknek hitték őket, a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották, a rikító sárga szemüket látták – tudtuk meg a sárgaszakállas makikról szóló érdekességeket a Nyíregyházi Állatparktól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.