EUR: 325,41 Ft
CHF: 293,58 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Szeged

Sárika jó eséllyel teljes életet élhet

A kilenc hónapos Balázs Sára Mária fejlődési rendellenességgel született: lyukas a jobb és bal szívkamra közötti sövénye. Marosvásárhelyen még vártak volna az orvosi beavatkozással, azonban nem tűrt halasztást a műtét, amit a Gift of Life – „Ajándékozz életet!” program segítségével a szegedi gyermekklinikán végeztek el.

– A szív bal kamrája biztosítja a keringést a nagyvérkörben, míg a jobb a tüdőbe áramoltatja a vért, hogy az oxigenizálva visszajusson a balba, majd a nagyvérkörbe. Sárikánál azonban a lyukas sövény miatt a tüdő folyamatosan hatalmas nyomást kapott, ezért szükségessé vált egy kiegészítő beavatkozás elvégzése, aminek során leszorítottuk a tüdőartériát. Hiába operáltuk volna meg elsőként a szívet, ugyanis a tüdőt a minél nagyobb károsodás elkerülése végett mentesíteni kellett a nagy terheléstől – beszélt a műtétről a Lokál Extra Szegednek Hartyánszky István szívsebész.


A beavatkozás szerencsére sikeresnek bizonyult, a kislány azóta közel fél kilogrammal gyarapodott, majd el is hagyhatta a szegedi klinikát. Katona Márta gyermekgyógyász professzortól és Gémes Lászlóné asszisztenstől megtudtuk, hogy a családnak július 3-án kell visszamennie kontrollra.

Balázsék a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club által felkarolt, Gift of Life – „Ajándékozz életet!” nevű program keretében jutottak el Marosvásárhelyről a napfény városába. Sárika Szegeden két hét alatt kapott a műtétre időpontot, míg Marosvásárhelyen azt mondták az orvosok, hogy legalább egyéves koráig várni kell a beavatkozásra. – Azzal hitegettek, hogy beforr a lyuk. Ha arra várunk, lehet, hogy elkéstünk volna. Nem tudok elég hálás lenni a Rotarynak és a szegedi gyermekklinikának – tolmácsolta köszönetét az édesanya, Balázs Mária, aki férjével, Balázs Krisztiánnal úgy érzi, szavakban nem kifejezhető, mit jelent számukra az életmentő program.


A Rotary Club állt az ügy mögé, nekik köszönhetően kerülhetett sor időben a beavatkozásra

A teljes gyógyulásért

A gyógyszeres kezelés eredményeitől függően néhány hónapon belül végezhetik el a teljes gyógyulást hozó szívműtétet a szegedi orvosok, ami után Sárika teljes életet élhet. Ez a művelet az elsőnél bonyolultabb lesz: a szív kinyitása után mesterséges keringést kell elindítani.

A búcsúnál Katona Márta professzor úgy fogalmazott: – Azért jó gyermekeket gyógyítani, mert fantasztikus látni, hogy milyen betegségekből épülnek fel. Rendkívül küzdőképesek.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.