2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Szeged

Sárika jó eséllyel teljes életet élhet

A kilenc hónapos Balázs Sára Mária fejlődési rendellenességgel született: lyukas a jobb és bal szívkamra közötti sövénye. Marosvásárhelyen még vártak volna az orvosi beavatkozással, azonban nem tűrt halasztást a műtét, amit a Gift of Life – „Ajándékozz életet!” program segítségével a szegedi gyermekklinikán végeztek el.

– A szív bal kamrája biztosítja a keringést a nagyvérkörben, míg a jobb a tüdőbe áramoltatja a vért, hogy az oxigenizálva visszajusson a balba, majd a nagyvérkörbe. Sárikánál azonban a lyukas sövény miatt a tüdő folyamatosan hatalmas nyomást kapott, ezért szükségessé vált egy kiegészítő beavatkozás elvégzése, aminek során leszorítottuk a tüdőartériát. Hiába operáltuk volna meg elsőként a szívet, ugyanis a tüdőt a minél nagyobb károsodás elkerülése végett mentesíteni kellett a nagy terheléstől – beszélt a műtétről a Lokál Extra Szegednek Hartyánszky István szívsebész.


A beavatkozás szerencsére sikeresnek bizonyult, a kislány azóta közel fél kilogrammal gyarapodott, majd el is hagyhatta a szegedi klinikát. Katona Márta gyermekgyógyász professzortól és Gémes Lászlóné asszisztenstől megtudtuk, hogy a családnak július 3-án kell visszamennie kontrollra.

Balázsék a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club által felkarolt, Gift of Life – „Ajándékozz életet!” nevű program keretében jutottak el Marosvásárhelyről a napfény városába. Sárika Szegeden két hét alatt kapott a műtétre időpontot, míg Marosvásárhelyen azt mondták az orvosok, hogy legalább egyéves koráig várni kell a beavatkozásra. – Azzal hitegettek, hogy beforr a lyuk. Ha arra várunk, lehet, hogy elkéstünk volna. Nem tudok elég hálás lenni a Rotarynak és a szegedi gyermekklinikának – tolmácsolta köszönetét az édesanya, Balázs Mária, aki férjével, Balázs Krisztiánnal úgy érzi, szavakban nem kifejezhető, mit jelent számukra az életmentő program.


A Rotary Club állt az ügy mögé, nekik köszönhetően kerülhetett sor időben a beavatkozásra

A teljes gyógyulásért

A gyógyszeres kezelés eredményeitől függően néhány hónapon belül végezhetik el a teljes gyógyulást hozó szívműtétet a szegedi orvosok, ami után Sárika teljes életet élhet. Ez a művelet az elsőnél bonyolultabb lesz: a szív kinyitása után mesterséges keringést kell elindítani.

A búcsúnál Katona Márta professzor úgy fogalmazott: – Azért jó gyermekeket gyógyítani, mert fantasztikus látni, hogy milyen betegségekből épülnek fel. Rendkívül küzdőképesek.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.