EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Debrecen

Segítség a cukorbetegeknek

Nagyszerű felfedezés hírét osztotta meg velünk az egyetem, amikor a cukorbetegek jövőjét segítő kutatási eredményekről számolt be. Új lehetőségeket találtak az inzulintermelés serkentésére.

A cukorbetegeken segíthet a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése, melyet több neves szaklapban publikáltak. A tudósok olyan anyagokat találtak, melyek serkentik az inzulintermelő béta sejtek működését, így új távlatokat nyithatnak meg a diabétesz kezelésében. Bay Péter és Somsák László vezetésével az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetének, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszékének kutatói jelentős felfedezést tettek: bizonyos vegyületekről – az úgynevezett glikogén foszforiláz inhibitorokról – kimutatták, hogy képesek stimulálni az inzulint termelő béta sejtek működését. A vizsgált vegyületek között voltak olyanok, amelyeket a Szerves Kémiai Tanszéken állítottak elő, illetve már ismert, sőt emberi kipróbáláson átesett anyagok is. Széles körű szűrővizsgálatokat végeztek, amelyek eredményei közül a legmeglepőbb az a felismerés volt, hogy az alkalmazott molekulák képesek voltak a béta sejtek működését serkenteni, azaz emelték az inzulin termelődését és kiválasztását is több biokémiai útvonalon keresztül.


A kutatók eredményeiket a közelmúltban a British Journal of Pharmacology és a Plos One tudományos szaklapokban publikálták A most felfedezett biokémiai folyamatok távlatilag új gyógyszeres támadáspontot jelenthetnek, amelynek segítségével a beteg saját inzulintermelését serkenthetik a belső szabályozás megtartásával. Ez valószínűleg jobban kontrollálhatóvá teszi a vércukorszintet.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.