2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Egyéb Szolnok

Sikeres volt a nyárnyitás

Nemcsak a kérészek rajzottak az elmúlt héten Szolnokon, hanem azok az emberek is, akik jó zene mellett, kiváló italok társaságában szerették volna kellemesen múlatni az időt. Ehhez adott keretet az öt napon át tartó XII. Szolnoki Tiszavirág Fesztivál.

Kovács Ákos, a rendezvény igazgatója arról számolt be, hogy ebben az évben négy zenei színpadon összesen 52 produkciót láthatott a közönség. Kiemelte, hogy a fesztivál elsősorban a hazai tehetségeknek szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani, ezért a fellépőket nem a mainstreamből válogatták ki. Ebbe a koncepcióba illeszkedett mások mellett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, Hangácsi Márton, Járai Márk, Tompos Kátya és Hrutka Róbert, a Szeder Krisztina Duó, valamint a helyi zenészeket is felvonultató Ed Phillips and the Memphis Patrol.


A kérészrajzáshoz igazodott a fesztivál időpontja (Fotó: MTI/Bugány János)

Emellett a szervezőknek évek óta sikerül olyan külföldi előadókat is a Tisza partjára csábítani, akik még nem jártak hazánkban. Köztük volt a texasi country-blues énekes Scott H. Biram, Franciaországból érkezett művészek, mint Sophie Maurin, az Omar et Mon Accordéon vagy a Faut Qu’ca Guinche. A tehetségkutatás és az összetartozás érzésének erősítése vezérelte az idén újdonság Zenekanapé ötletét. Itt pénteken és szombaton 3-3 órán keresztül szolnoki zenészek szórakoztatták a publikumot.

A filmek szerelmesei sem maradtak program nélkül, nekik a Tisza melletti árterületen egy óriási mozivásznat állítottak fel, ahol minden este egy-egy klasszikus darabot tűztek műsorra. Az idén új művészeti ágként jelent meg a fesztiválon a színház, hiszen a Damjanich János Múzeum udvarán két ingyenes kamara-előadás várta a kíváncsiakat.


A szervezők most is gondoskodtak a hangulatos légkörről (Fotó: Lokál Extra)

A jó hangulatról nemcsak a zenészek, hanem a kiváló minőségű italok is gondoskodtak. A Tiszai hajósok terén berendezett Maláta téren kézműves sörök várták a szomjazókat, míg a Verseghy gimnázium előtt, a Borházak utcáján az ország termelőinek színe-java kóstoltatta kínálatát. Sőt a Tisza parkban kialakított PálinKaland területén helyi főzdék mutatták meg magukat. Ezek mellé az adott helyeken megfelelő ételekből is lehetett válogatni.

A Tiszavirág Fesztivál idén is megmutatta, hogy lehet megaprodukció nélkül is olyan eseményt összehozni, amelyre tódulnak az emberek, ami pedig csak úgy sikerül, ha van barátságos légkör és egy olyan stílus, amely mással összetéveszthetetlen.

Kapcsolódó Cikkek