2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Egyéb Békéscsaba

Siketek és nagyothallók álltak a színpadra

A Békéscsabai Jókai Színház egy olyan nyitott tér, egy olyan nyitott közösség, ahol bármilyen ötlet megvalósításában örömmel segítenek. Ilyen gondolat volt a siketek és nagyothallók számára meghirdetett drámaíró-fesztivál is, amelynek remélhetően lesz folytatása.

A békéscsabai Drámaíró Napok keretében június 17–18-án idén első alkalommal színjátszófesztivált rendezett a Békéscsabai Jókai Színház és a SINOSZ Békés megyei szervezete, amelyre siket és/vagy nagyothalló tagokból álló színjátszó csoportok jelentkezhettek. A felhívást látva három csapat döntött úgy, hogy szeretne részt venni az eseményen, amelynek különlegessége az volt, hogy hangzó nyelven és jelnyelven is előadhatták jeleneteiket.


Fotó: Jókai Színház Hangzó nyelven és jelnyelven is előadták a jeleneteket

A három darab témaadó cikke a Délmagyar című napilap egyik híre volt. A közelmúltban a hídi vásárban, az újszegedi liget bejáratánál működött egy pónikarusszel. Négy póni járt körbe-körbe egy rúdhoz rögzítve, hátukon gyermekekkel. Azon kezdett el polemizálni a média és az állatvédő egyesületek, hogy ez állatkínzás-e avagy sem. Ez a történet ihlette meg Tallér Edina drámaírót – aki egyébként ezer szállal kötődik a Békéscsabai Jókai Színházhoz –, és megírta A pónik repülnek című művét. Ezt az anyagot kapták meg a csapatok és a hozzájuk rendelt jelnyelvi tolmácsok, hogy két nap leforgása alatt színpadra állítsák a jeleneteiket. A próba három helyszínen zajlott, az eredményt pedig vasárnap 16 órától tekinthette meg a közönség.

Fotó: Jókai Színház Sokan voltak kíváncsiak a különleges színdarabokra

 

A rendezvényen részt vevő csoportok a következők voltak: a budapesti Ergo Sum Jelszínház, őket rendezőként Kámán Orsolya segítette, a Csongrád megyei Fülesbaglyok Tarsoly Krisztával mint rendezővel kiegészülve, és a Békés megyei Halló(k) itt vagyunk, akiket Tege Antal rendezett. Maga a fesztivál szombaton 11 órakor ünnepélyes megnyitóval indult, melyen a csapatok megkapták a témaadó cikket, majd kezdődhetett is a munka. Szombaton este 18 órától a látás- és hallássérülteknek meghirdetett vers- és novellaíró-pályázat ünnepélyes díjátadója és a pályaművekből összeállított verses est következett. Végül vasárnap délután láthatta a közönség az elkészült előadásokat és a Színitanház hallgatóinak ajándék produkcióját. Sor került a legjobb előadás díjának átadására is, amelyről a nézők szavazhattak.


Bár a program kiértékelése még nem valósult meg teljesen, annyi biztos, hogy mindhárom csapat fantasztikusan érezte magát, olyan kapcsolatok születtek a két nap alatt, amelyek a rendezvény nélkül nem biztos, hogy kialakulhattak volna – árulta el Komáromi Anett, a színház színművésze és a fesztivál egyik főszervezője.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.