EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Belföld

Simicska megfúrná a plakáttörvényt

Egymásnak feszült az MSZP és a Jobbik a plakáttörvény pénteki megismételt szavazása kapcsán. A szocialisták meggátolnák, hogy a jövőben előfordulhasson olyan eset, mint ahogy Simicska Lajos milliárdos zsebre tette a Jobbikot.

Egyetlen napirendi pontként az államfő által visszaküldött plakáttörvényről dönthetnek a képviselők pénteken a Fidesz-frakció által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen. A tét az, hogy meglesz-e az illegális pártfinanszírozás megakadályozását célzó javaslat mögött a kétharmados támogatás – írja a 888.hu.


A lap felidézi, hogy az ellenzéki pártok két hete leszavazták a plakáttörvényt, amely azon túl, hogy átláthatóvá tenné a kampányt, megakadályozhatná azt is, hogy Simicska Lajos milliárdos nagyvállalkozó kilóra megvegye a Jobbikot. A portál fideszes forrásokra hivatkozva állítja: ahogy Simicska Lajos felfoghatatlanul alacsony áron adta át hirdetőfelületeit a Jobbik plakátkampányához, az a Fidesz szerint a politikai korrupció minősített esete, de arra is figyelmeztettek a kormánypárti képviselők: érdemes lesz nézni, ki hogyan szavaz, hiszen Simicskának több pártban is „vannak emberei”. A 888.hu úgy tudja, már az az ellenzéki pártok is kezdik felismerni, hogy a plakáttörvény elfogadása közös érdekük, mivel ha a közterületi hirdetési felületek esetében piacvezető Simicska-cégek előnybe akarják hozni a Jobbikot, azzal a többi pártot kényszerítik jókora versenyhátrányba.

Erre utal, hogy a témában az MSZP is benyújtott egy törvényjavaslatot, amiről Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője az ATV-nek azt mondta: javaslatuk szerint a kampányidőszakban a plakáthely-tulajdonosoknak a plakáthelyeik legalább 25 százalékát fel kell ajánlaniuk, és azt arányosan és igazságosan osztanák fel a pártok között, természetesen piaci áron. Mist ismert, Simicska nevetséges összegért, a piaci ár töredékéért biztosított plakáthelyeket Vona Gábor pártjának. Tóth arról is beszélt: a Jobbik Simicska lopott közpénzéből kampányol.


Tisztítsuk meg az oligarcháktól a választási kampányt – jelentette ki.

A Jobbik persze megpróbál mosakodni, és azzal vádolja az MSZP-t, hogy összejátszik a Fidesszel. Persze az eszükbe sem jut, hogy a Jobbik–Simicska házasság esetleg már az ellenzék többi pártjának is sok lehet. Főleg, hogy az Origo szerint a LMP például a Jobbiknál tízszer annyit – tehát piaci árat – fizetett plakátjaiért, mint amennyit a Jobbik Simicska cégeinek.

Volner János jobbikos frakcióvezető egyébként szintén az ATV-ben nem árulta el, hogy a plakáthelyekkel kapcsolatban pontosan „mennyi az annyi”. Azt mondta, majd a kampány végén fogják nyilvánosságra hozni az adatokat.

Teljes a káosz az MSZP-ben

Bár az MSZP saját módosító indítvánnyal készül a plakáttörvény pénteki újraszavazására, a párt hangadóinak nyilatkozatai alapján úgy tűnik, a baloldali ellenzéki pártnak nincs egységes álláspontja a kérdésben. Tóth Bertalan szerint ugyan nincs paktum, ha az MSZP javaslatcsomagjából bármi hiányzik, akkor nem támogatják az új törvényt. Ugyanakkor ha megvalósul az a céljuk, hogy a kampány átlátható legyen, akkor meg tudják szavazni a javaslatot. Ez arra utal, hogy az MSZP mégiscsak megszavazza a plakáttörvényt. A jobbikos Volner János is erről beszélt. Eközben az atv.hu szerint Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt megvétózta, hogy az MSZP kiálljon egy fideszes törvényjavaslat mellett. Inkább visszavonatná az MSZP indítványát is.

Soros György /Fotó: MTI/EPA/LAURENT GILLIERON

Vona keresztfia Sorosék mellé állt 

Úgy tűnik, az ellenzéki paletta másik végén is teljes a zavar. Az egyre cukisodó Jobbik szolnoki elnöke, Szotyori-Lázár Zoltán – aki a mindenható Vona Gábor keresztfia – a minap kifejezetten értékesnek ítélte a Soros-szervezetek munkáját.

„Egyébként az én magánvéleményem az, hogy ezeknek az úgynevezett Soros-szervezeteknek egy része kifejezetten értékes, nagyon magas szakmai színvonalú és pótolhatatlan munkát végez. Gondolok itt elsősorban a Transparency Internationalra” – írta Facebook-posztjában Szotyori-Lázár, akinek pártja 2014-es választási programjában még „sáskahadnak” titulálta a Soros-féle civil szervezeteket.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek