2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Belföld

Simicskáéknál költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont Kft. és Mahir Cityposter Kft. ügyletei miatt – értesült a Magyar Idők.

A lap információ szerint a közérdekű bejelentés nyomán megkezdett eljárás összefüggésben áll a Jobbik plakátkampányával. A hatóság gyanúja szerint a két említett cég megtéveszthette a NAV-ot azzal, hogy lényegesen kevesebb hirdetési felületet vallott be annál, mint amennyit valójában a Jobbik rendelkezésére bocsátott.

Ha a lap értesülései igazak, akkor a milliárdos cégei szándékosan megtéveszthették az adóhatóságot, hogy kevesebbet kelljen fizetniük. A költségvetési csalás bűncselemény, 2 évig terjedő szabadságvesztést lehet érte kapni alapesetben, de ha minősítő körülmények is vannak, akkor akár 10 évet is.


A Jobbik április elején indított plakátkampányt, de azóta sem derült ki, hogy a plakátokért fizettek-e, és ha igen, mennyit Simicska Lajos cégeinek. Csak annyit ismertek el, hogy a Simicska érdekeltségébe tartozó két cég, a Mahir és a Publimont felületeit használják. A most elindított nyomozás azt jelentheti, hogy a NAV szerint alapos a gyanú, hogy a valóságban ennél jóval több plakát van kinn az utcákon.

A Fidesz a héten már javasolta, hogy választási kampányidőszakon kívül ne helyezhessenek ki plakátot se a pártok, se a kormány. Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese szerint a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló – kétharmados támogatást igénylő, Halász János frakciószóvivő által lex csicskának nevezett – javaslat kizárja azt a korrupciós veszélyt, amelyet most a Jobbik plakátkampányával kapcsolatban látni, így aki megszavazza az előterjesztést, az a korrupció ellen foglal állást.


Kapcsolódó Cikkek

 • Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit csütörtökön Balatonfűzfőn, a gyanúsítottat elfogták – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel.

 • Minden gyermeknek felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége

  Minden gyermeknek felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége

  Felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége minden gyermeknek, erre a zánkai táborban lehetőség adódik minden évben – mondta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége az Erzsébet-táborban tett csütörtöki látogatása alkalmából újságíróknak a helyszínen.

 • A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

  A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

  A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői – közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.