EUR: 325,20 Ft
CHF: 295,42 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Belföld

Soltész: Erőt kell merítenünk a külhoni magyarok kitartásából

Erőt kell meríteni a külhoni magyarok kitartásából – szólított fel az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán Sátoraljaújhelyen.

Soltész Miklós az elsősorban külhoni magyar fiatalok számára szervezett, Nyolc ország, egy nemzet elnevezésű táborban tett látogatásán kifejtette: vannak történelmi sebek, nagy fájdalmak egy nemzet történelmében, de ha “a jelent és a jövőt szeretnénk megtartani, erősíteni, akkor (…) az a dolgunk, hogy azokból a hibákból, amelyeket eleink elkövettek, tanuljunk, hagyatékként ránk hagyott kitartásukból pedig erőt merítsünk”.


A sátoraljaújhelyi önkormányzat által szervezett, kedden kezdődött és szombatig tartó tábor fővédnöki tisztét is felvállaló államtitkár hozzátette, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről és Horvátországból érkezett mintegy hatvan fiatal azt az üzenetet hordozza magában, hogy szüleik, nagyszüleik megtartották magyarságukat, adott esetben hitüket, kereszténységüket, és ebből “mindannyian táplálkozhatunk”.

Mint mondta, ha erős az ország, az a külhoni magyarok megmaradására is jótékonyan hat, ők is sokkal bátrabban tudnak kiállni igazukért. “Ezenkívül jobban tisztelnek bennünket a szomszédos országok vezetői is, ami hangsúlyozottan nem vitát vagy ellenségeskedést jelent” – fogalmazott Soltész Miklós. Véleménye szerint “óriási dolog, hogy a sátoraljaújhelyihez hasonló önkormányzatok és igazi – nem Soros György által támogatott – civil szervezetek táborokat szerveznek a határon túli fiataloknak, mert ezek az alkalmak valóban erősítik az összetartozás érzését”.


Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra is, hogy nem kizárólag külhoni magyar fiatalok számára teremt táborozási lehetőséget Magyarország. Közölte: gyakran éri vád az országot, hogy nem szolidáris más nemzetekkel. Ezt az állítást szerinte cáfolja, hogy idén is több mint hatszáz olyan ukrán gyermek üdülhet magyar táborokban, akiknek az édesapjuk elesett vagy megsebesült az orosz-ukrán harcokban. Ez pedig jótékonyan hat a kárpátaljai magyarok életére is, hiszen egy ilyen jótékony cselekedet az ukrán nacionalistákat is visszakozásra készteti – jelentette ki az államtitkár.

Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta, hetedik alkalommal szervezték meg a Nyolc ország, egy nemzet tábort, amely eredetileg onnan kapta a nevét, hogy a részvételre az anyaországi diákok mellett a hét szomszédos országban – Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Horvátország, Szlovénia és Szerbia – található elszakított területeken élő, magyar anyanyelvű diákok kapnak meghívást. Legtöbbször minden magyarlakta területről érkeznek vendégek, idén azonban a Szlovéniából és Ausztriából várt diákok nem tudtak elutazni Sátoraljaújhelyre.

A szervezők legfontosabb célja a kapcsolatépítés és a nemzeti összetartozás érzésének erősítése. A polgármester véleménye szerint Sátoraljaújhely ehhez hiteles hely, hiszen Trianon miatt a város is területeket vesztett, egy része Szlovákiához került.

Kapcsolódó Cikkek