EUR: 325,31 Ft
CHF: 295,48 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Külföld

Soros miatt Kanada is fellépne a külföldről pénzelt álcivilek ellen

Hatalmas tiltakozás övezte a balliberális oldal részéről, a Jobbikkal egyetemben, hogy az Országgyűlés múlt héten elfogadta a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A Soros György által pénzelt szervezetek most éppen polgári engedetlenséggel fenyegetőznek. Eközben Kanadában is hasonló törvény elfogadására készülnek.

Justin Trudeau /Fotó: Profimedia

Kígyót-békát kiabált az ellenzék a kormányra, amikor az először szóba hozta az úgynevezett civil törvény szükségességét. Ennek lényege, hogy törvényesen lehessen fellépni a titokban külföldről pénzelt álcivil szervezetek politikai lobbitevékenysége ellen. A baloldal és a Jobbik erőteljesen tiltakozott a törvény elfogadása ellen, sőt az Európai Bizottság is bejelentette, hogy vizsgálják a törvény uniós jognak való megfelelését.


Pedig Kanadában is felmerült, hogy a magyarhoz hasonló civil törvényt alkossanak. Pontosabban módosítanák a választási törvényt, hogy korlátozzák a külföldről finanszírozott civil szervezetek politikai tevékenységét. Minderre állítólag azért van szükség, mert a kanadai választási törvény nem alkalmas arra, hogy kivédhető legyen a külföldi beavatkozás. Minderről kanadai szenátus jogi és alkotmányügyi bizottsága adott ki egy érdekes jelentést. Megfogalmazásuk szerint erre azért van szükség, hogy a választás átláthatóbb és fair legyen. Érdekes módon ott is felmerült Soros György neve….

A szenátorok ezért most azt javasolják a kanadai kormánynak, hogy úgy módosítsa a választási törvényt, hogy a külföldi finanszírozás sem közvetett, sem közvetlen szerepet ne játsszon a választásokban. Azt is szeretnék elérni, hogy újítsák meg a közösségi médiában, illetve az interneten folytatott politikai reklámozást. Legalább ilyen fontos lenne elgondolásuk szerint, hogy a választást megelőző hat hónapban kapott támogatásokat kötelező legyen nyilvánosságra hozni.


Ugyanakkor arról is valamiféle szabályozást sürgetnek, hogy a választási kampányban a külföldi forrásokra legyen valamiféle felső határ, ugyanis ilyen jelenleg nincs.  A Justin Trudeau vezette kanadai kormány egyébként teljeskeskörű vizsgálatot rendelt el annak érdekében, hogy kiderítsék, a 2019-es szövetségi választást veszélyezteti-e bármilyen külföldi befolyás, főként hekkertámadás.

A törvénymódosítási szándék alapját az adja, hogy míg a 2011-es választási kampányban 55 regisztrált harmadik fél vett részt, addig 2015-ben már 114. Egyes hírek szerint a Tides Foundation 1,5 millió amerikai dollárt, vagyis nagyjából 414millió forintot adományozott kanadai harmadik feleknek. Ez az alapítvány pedig több portál szerint is Soros Györgyhöz köthető. A milliárdos spekuláns több millió dollárral támogatta az alapítványt. A választási bizottság legutóbbi jelentése szerint a 2015-ös választási kampány során 105 bejelentés érkezett befolyásolási kísérletről, míg 2011-ben összesen csak 12.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek