EUR: 323,21 Ft
CHF: 290,10 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb XIV.kerület

Sportpálya és új park is épül a Ligetben

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően ősszel elindul a Városliget régóta várt táj- és kertépítészeti megújításának első üteme.

A Vakok kertjét több mint 10 ezer négyzetméteren teljes egészében felújítják és akadálymentessé teszik, a Hermina úti volt állatorvosi rendelő elbontásával pedig több mint ezer négyzetméternyi új zöldfelületet kapnak a parkhasználók. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új, a Városligeten kívüli kiállítóhelyet is kap, így a Ligetben újjáépülő múzeum kiállítóterekkel történő térszint alatti bővítésére nem lesz szükség.


A pavilonokat már birtokba is vehették a vendégek

A városligeti park megújításának egyik fő eleme az ország első, speciálisan vakoknak és gyengénlátóknak tervezett kertjének teljes körű rehabilitációja. A több mint egyhektárnyi területen felújítják a meglévő növényállományt és új, értékes fajokkal is gazdagítják a kertet. Az itt álló, leromlott állapotú faház helyett új épület várja majd a látogatókat, immár teljesen akadálymentesen.
Elbontják a Hermina úton lévő volt állatorvosi rendelő elhagyatott épületeit és a körülötte lévő burkolatot is feltörik, ezzel több mint ezer négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. Mindezek helyén teljeskörűen helyreállítják a parkrészt, így egy nyugodtabb, csendesebb pihenőzóna, a Hermina-kert jön létre padokkal, ivókúttal, fákkal és cserjékkel.
A Szépművészeti Múzeum felújításával párhuzamosan pedig a körülötte lévő zöldfelület is teljesen megújul: az itt lévő idős fák szakszerű ápolását követően a Dózsa György út felől egy kisebb fasort alakítanak ki és az egynyári virágágy is megújul.

Hamarosan befejeződik a Petőfi Csarnok bontása, helyén az Új Nemzeti Galéria épül (Fotó: Mészáros Diána)

A volt Petőfi Csarnok mellett található sportpályák a Vakok kertje szomszédságában lelnek új otthonra a megújuló Városligetben, ezek kivitelezése is még az idén elindul. A környékbeli iskolák kérésére itt egy új, 200 méter hosszú, négysávos atlétikai futópályát is építenek, az általa határolt területen belül pedig két multifunkciós sportpálya is helyet kap.
A Liget Budapest projekt többi eleme ütemterv szerint folytatódik. A fejlesztések első szakaszának részeként ebben az évben befejeződik a Szépművészeti Múzeum épületének felújítása. A Dózsa György úti mélygarázs és a Néprajzi Múzeum új épületének engedélyezési folyamatai még ez év közepén lezárulnak, ezt követően megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok. Hamarosan befejeződik a Petőfi Csarnok bontása is, melynek helyén elindulhat az Új Nemzeti Galéria kivitelezésének előkészítése a Pritzker-díjas SANAA tervei alapján. Folytatódik az egykori Hungexpo-irodaházak helyére kerülő Magyar Zene Háza kivitelezőjének kiválasztása, a Sou Fujimoto japán építész által tervezett épület a tervek szerint 2019-re készül el.


Kapcsolódó Cikkek