EUR: 325,73 Ft
CHF: 295,86 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Sport

Súlyos pénzügyi visszaélések történhettek a Gyárfás-korszakban

Teljes pénzügyi, gazdasági, jogi átvilágítás kezdődött azután a Magyar Úszó Szövetségnél (MÚSZ), hogy Gyárfás Tamás távozott elnöki posztjáról.

Az Origo információi szerint súlyos visszaélések történtek a Gyárfás-korszakban. Olyan ügyek, amelyeknek minden bizonnyal büntetőjogi következményei lesznek. Az összehívott elnökségi ülésen Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke tájékoztatta a részvevőket a Deloitte-jelentésről. Amiben olyan elképesztő részletekre derült fény, amiket az elnökség tagjai megdöbbenve fogadtak – írja a lap, ami úgy tudja, az úszószövetség feljelentést fog tenni – hűtlen kezelés és pénzügyi rendellenességek gyanúja miatt -, a vizsgálatot pedig az ügyészség fogja lefolytatni.


Mint arról beszámoltunk, Gyárfás Tamás a szövetség elnöke decemberben benyújtotta a lemondását. A vezető 24 esztendő után, önként távozott posztjáról a személyét ért támadások miatt.

Január 9-én Bienerth Gusztávot választották meg a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökévé, aki kijelentette, nyilvános lesz a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) átvilágítása.


Gyárfás Tamás az Origo, majd a Lokal hirportálon megjelentek alapján az alábbi közleményt tette közzé.

“Nyilvánvaló, hogy dr. Bienerth Gusztáv közreműködése révén jelenhetett meg – bárminemű tényszerű alátámasztás nélkül – a súlyos rágalmazás.

Dr. Bienerth már a pályázata bejelentésekor közzétette, hogy Gyárfásnak nincs helye az úszósportban. Az általa fél éve kezdeményezett vizsgálat közepette többször közölte, ha bárminemű kérdés merülne fel, akkor azt mindenek előtt velem tisztázza.

Alig néhány hete dr. Bienerth a MÚSZ rendkívüli közgyűlésén a tagságnak még hosszan méltatott.

Tény, hogy ezt követően:

– az elnök valamennyi előterjesztését a MÚSZ tagsága 75 %-kal leszavazta;

– az elnök megtévesztette a Fővárosi Közgyűlést, amikor kijelentette, hogy azért a kapkodás, mert a FINA csak napokban hirdette meg a 2024. évi rövidpályás világbajnokság pályázát – holott ez, mint a FINA által neki is megküldött dokumentumokból kiderült, már 2016. szeptember 20-án megtörtént, míg ő személyes értesítést kapott a pályázattal kapcsolatban 2017. január 13-án;

– folytonosan  ellenséges hangulatot kelt közvetlenül a hazánkban zajló 17. FINA világbajnokság rajtja előtt a FINA vezetése ellen, és ezt, mint a szervező bizottság egyik tagja, magam is nehezményeztem;

– érthetetlennek tartom, hogy dr. Bienerth a FINA bizottságokba történő jelölésekkor nem tartotta a magyar érdekeket szem előtt.

Dr. Bienerth a kifogásokra nem érvekkel, hanem otromba ellentámadással válaszolt. Ez már csak azért is meglepő, mert szombaton még Rómában együtt voltunk a Vatikánban, ahol a I. Ferenc pápa megáldotta a Sette Colli verseny résztvevőit. Itt dr. Bienerth még a lehető legbarátságosabb beszélgetett velem, semmit sem említve a hétfői alattomos támadásról, vagy a korábbi elnökségi ülésen esetlegesen elhangzottakról.

Tekintettel a július 14-én kezdődő világbajnokságra – mindezek ellenére –, annak befejezéséig a nyilvános vitát szeretném elkerülni.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Aranylány

  A nap képe: Aranylány

  Elképesztő teljesítménnyel utasította háta mögé versenytársait Hosszú Katinka, aki ezzel aranyérmet szerzett 200 méter vegyesen a dél-koreai Kvangdzsuban zajló vizes világbajnokságon.

 • Hosszú Katinka még mindig verhetetlen

  Hosszú Katinka még mindig verhetetlen

  Hosszú Katinka tovább írja 2009 óta tartó világbajnoki sikertörténetét. Az olimpiai bajnok úszó megszerezte pályafutása nyolcadik vb-aranyérmét, ezúttal 200 méter vegyesen végzett az élen.

 • Kozma: Mindig a kicsiket büntetik

  Kozma: Mindig a kicsiket büntetik

  A vb úszóversenyeinek nyitónapján a férfi 400 méter gyorson ezüstérmes ausztrál Mack Horton a díjátadás után letérdelt a dobogóra, így tiltakozott a sokadik alkalommal doppinggyanúba keveredett kínai Szun Jang győzelme ellen.