EUR: 325,47 Ft
CHF: 294,04 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Extra

Szállásért és kosztért önkénteskedik a nagyvilágban Fanni

Nem bír a fenekén maradni. Nemrég stoppal járta be Latin-Amerikát, de már 19 éves kora óta barangol szerte a nagyvilágban a 29 éves Bartanics Fanni. Többször került már életveszélybe, tavaly egy vulkán tetején veszett el. Most éppen Mexikóban éli sajátos világát.

Vannak olyan emberek, akik nem képesek felvenni azt a mókuskeréknek is nevezhető életstílust, amit a legtöbben gyűlölnek, mégis nap mint nap újraélik. Reggel indulás a hivatalba, ücsörgős munka délután négyig vagy ötig, majd irány haza. Bartanics Fanninak 18 éves koráig eszébe sem jutott, hogy külföldön barangoljon, de ezután történt valami.


– Turizmust és vendéglátást tanultam a főiskolán, amikor 19 évesen az Erasmus programnak hála fél évre kimehettem Portugáliába. Eleinte nagyon hiányzott a családom, a barátaim, de két hét elteltével történt valami és elkezdtem élvezni – meséli a Lokálnak Fanni, aki ezután Belgiumban légiutas-kísérőként dolgozott, de keresett pénzt szakácsként és személyi asszisztensként is.

Öt napon keresztül gyalogolt Fanni Peruban, hogy eljusson a Machu Picchuhoz

– Sokan kérdezik tőlem, hogy mi a jó ebben, miért vagyok folyton úton. Talán azért, mert rengeteget tanulok a világról és hihetetlen lelki fejlődésen megyek keresztül. Nincsenek nagy igényeim, legtöbbször stoppolok és önkéntes munkát végzek a szállásért és ellátásért cserébe – meséli Fanni, aki azt sem tagadja, hogy amit ő csinál, egyáltalán nem veszélytelen.


Kolumbia fővárosában, Bogotában például egy taxis csapta el, míg Nicaraguában elveszett egy vulkán tetején.

– Nicaraguában egy sziget két vulkánból állt. Hárman voltunk csóró lányok, akik nem kértek vezetőt az útra és nekivágtak az 1400 méteres magasságnak egy szál pólóban, ugyanis napsütéses meleg volt. Arra azonban nem számítottunk, hogy fent már köd lesz és nagyjából tíz fok. Így fagyoskodva visszafordultunk a csúcs elérése előtt, de eltévedtünk. Banánfarmokon haladtunk keresztül, majd szögesdróttal elzárt területekre kúsztunk be a sárban négykézláb, miközben összevissza vágtuk magunkat. Volt, hogy felbőszült bikák jöttek szembe, mi pedig remegtünk a félelemtől. De túléltük – idézi fel a borzasztó pillanatokat Fanni, aki egy ideje már Mexikóban él és egyre ritkábban látogat haza.

Egy újabb perui túra a csodás környezetben

– Megismerkedtem valakivel, aki ugyanilyen digitális nomád mint én. Egy ideje ugyanis online életmód-tanácsadói munkát végzek, ami kezdi hozni a pénzt. Már nem tudnék elképzelni magamnak egy olyan „normális” életet, amit a legtöbben élnek. Most nagyon jól érzem magam, de úgy érzem, nem Mexikó lesz az utam végállomása – neveti el magát Fanni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az új Bond-filmben egy nő helyettesíti a 007-est

  Az új Bond-filmben egy nő helyettesíti a 007-est

  A 25. James Bond-filmben, amelyet jelenleg Olaszországban és Nagy-Britanniában forgatnak, egy időre egy új női szereplő áll be a 007-es helyére: az új karaktert egy fekete brit színésznő, Lashana Lynch alakítja.

 • Milliókat fizettek Diana melegítőjéért

  Milliókat fizettek Diana melegítőjéért

  Elárverezték 53 ezer dollárért (15,3 millió forint) az 1997-ben elhunyt Diana walesi hercegnő egy Fly Atlantic feliratú sötétkék melegítőfelsőjét, amelyet a néhai hercegnő Richard Branson brit milliárdostól, a Virgin Atlantic alapítójától kapott ajándékba.

 • Stroke-ot okozhat az alvászavar

  Stroke-ot okozhat az alvászavar

  Noha az alvászavar mára Magyarországon is népbetegség, még mindig nem tudunk róla eleget. Pedig egyes fajtái súlyos esetben akár szívinfarktushoz és stroke-hoz is vezethetnek.