2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Pécs

Számok illúziója

Pécs középkori egyeteme adta az ihletet, a többi már a hallgatókra volt bízva. Ők pedig meghajtogatták az első olyan képszobrot, amelyet több pontból kell nézni, hogy egészben is lássuk.

A jövő annyira a „sarkunkra lépett” a Pécsi Tudományegyetemen, hogy már mobiltelefonnal kell nézni azt az alkotást, amelyet hallgatók készítettek.


Ilyen szabad szemmel egy megadott pontból…

…és íme mobillal. Segítünk: piros 1-est kell látni!

Ez a szám vagy inkább szobor az emberi szemnek felfoghatatlan. Ám telefonnal igazi illúziónak lehetünk tanúi. A hatdimenziós kocka háromdimenziós modelljének alapján szerkesztett alkotást ugyanis nem mindegy, hogy hogyan nézzük.

Egy adott szögből kell fél szemmel vagy telefonnal nézni ezt a szobrot, hogy ki tudjuk olvasni a számot. 

Minden színhez egy külön szám kapcsolódik, ezeket lehet látni különböző perspektívából

A számot úgy tudták megalkotni, hogy 161 teljesen különböző dobozt hajtogattak össze, majd azokat úgy ragasztották, hogy a végén érdekes szobrot adjon ki.


A hallgatók kartont használtak és minden egyes speciális dobozt megszámoztak ahhoz, hogy a végén ezeket egymáshoz illesztve egy számot kapjanak.

A szám egyébként 1367, azaz a Pécsi Tudományegyetem alapításának éve, amelynek 650 évfordulóját ünnepli a város.

– Saját fejlesztésű segédprogramot és számítógépes ábrákat használtunk az építészhallgatókkal, hogy kartonból össze tudjuk hajtogatni ezt a formát, amelynek a képe alapján azt gondolhatjuk, hogy a térben nem létezhet – mondta Vörös László, a pécsi Műszaki és Informatikai Kar docense, aki évek óta foglalkozik a művészet és a geometria kapcsolatával. Az „illúzió” megtekinthető a pécsi Műszaki és Informatikai Kar aulájában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.