EUR: 332,75 Ft
CHF: 302,42 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Pécs

Számok illúziója

Pécs középkori egyeteme adta az ihletet, a többi már a hallgatókra volt bízva. Ők pedig meghajtogatták az első olyan képszobrot, amelyet több pontból kell nézni, hogy egészben is lássuk.

A jövő annyira a „sarkunkra lépett” a Pécsi Tudományegyetemen, hogy már mobiltelefonnal kell nézni azt az alkotást, amelyet hallgatók készítettek.


Ilyen szabad szemmel egy megadott pontból…

…és íme mobillal. Segítünk: piros 1-est kell látni!

Ez a szám vagy inkább szobor az emberi szemnek felfoghatatlan. Ám telefonnal igazi illúziónak lehetünk tanúi. A hatdimenziós kocka háromdimenziós modelljének alapján szerkesztett alkotást ugyanis nem mindegy, hogy hogyan nézzük.

Egy adott szögből kell fél szemmel vagy telefonnal nézni ezt a szobrot, hogy ki tudjuk olvasni a számot. 

Minden színhez egy külön szám kapcsolódik, ezeket lehet látni különböző perspektívából

A számot úgy tudták megalkotni, hogy 161 teljesen különböző dobozt hajtogattak össze, majd azokat úgy ragasztották, hogy a végén érdekes szobrot adjon ki.


A hallgatók kartont használtak és minden egyes speciális dobozt megszámoztak ahhoz, hogy a végén ezeket egymáshoz illesztve egy számot kapjanak.

A szám egyébként 1367, azaz a Pécsi Tudományegyetem alapításának éve, amelynek 650 évfordulóját ünnepli a város.

– Saját fejlesztésű segédprogramot és számítógépes ábrákat használtunk az építészhallgatókkal, hogy kartonból össze tudjuk hajtogatni ezt a formát, amelynek a képe alapján azt gondolhatjuk, hogy a térben nem létezhet – mondta Vörös László, a pécsi Műszaki és Informatikai Kar docense, aki évek óta foglalkozik a művészet és a geometria kapcsolatával. Az „illúzió” megtekinthető a pécsi Műszaki és Informatikai Kar aulájában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.