EUR: 334,94 Ft
CHF: 307,92 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Hódmezővásárhely

Száztíz éve a tudás szolgálatában

Idén ünnepli a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár fennállásának 110. évfordulóját, amelynek alkalmából májusban konferenciát szerveztek, illetve átadták a Németh László-plakettet is.

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött a városi könyvtár. A 110 év alatt többször költözött az intézmény: a jelenlegi, Andrássy utcai épület már a nyolcadik a sorban, ahol megfordult a tudástár. 1955 óta van ezen a helyen a városi könyvtár, amelyet 1907. május 12-én alapítottak. Akkor csupán egy szobából állt, és 3441 kötetet őriztek ott. Azóta a tér is sokat változott, nőtt, illetve a könyvállomány is gyarapodott. Jelenleg 256 ezer kötetet számlál a gyűjtemény.


1907. május 12-én alapították a könyvtárat, amelyről a Reggeli Újság is beszámolt.

Ez a nyolcadik hely azonban korántsem tűnik az utolsónak, a véglegesnek. Az Andrássy utcai épületet nem könyvtárnak szánták, a raktárhelyiségek nagyon rossz állapotban vannak, így felmerült egy új könyvtár létrehozásának igénye.

Soós Csilla könyvtárigazgató

Soós Csilla igazgató az új könyvtár létrehozásával kapcsolatban a következőket nyilatkozta: – Szeretjük a jelenlegi helyünket, igyekszünk barátságossá tenni, azonban minden könyvtáros tisztában van vele: már nagyon régen megérett a helyzet arra, hogy új épületbe költözzünk. Ez a mostani műszaki szempontból nagyon leromlott, illetve a jelenlegi könyvtári elvárásoknak sem felel meg. Szeretnénk egy olyan épületbe költözni, amely kifejezetten a könyvtár számára készül.


Almási István polgármester

Ehhez a témához kapcsolódott az ünnepi konferencia is, amelyre olyan könyvtár- és építészeti szakembereket hívtak meg, akik egyrészt saját példájukon keresztül, másrészt szakmai szempontból világították meg a modern könyvtárépítészetet.

Prof. Dr. Imre László kapta idén a Németh László-plakettet.

A rendezvényt Almási István polgármester nyitotta meg, aki 1983 és 2000 között volt a könyvtár igazgatója. Az ünnepség részeként átadták a Németh László-plakettet is, ebben az évben prof. dr. Imre László egyetemi tanár kapta az elismerést.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.