EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,29 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Hódmezővásárhely

Száztíz éve a tudás szolgálatában

Idén ünnepli a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár fennállásának 110. évfordulóját, amelynek alkalmából májusban konferenciát szerveztek, illetve átadták a Németh László-plakettet is.

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött a városi könyvtár. A 110 év alatt többször költözött az intézmény: a jelenlegi, Andrássy utcai épület már a nyolcadik a sorban, ahol megfordult a tudástár. 1955 óta van ezen a helyen a városi könyvtár, amelyet 1907. május 12-én alapítottak. Akkor csupán egy szobából állt, és 3441 kötetet őriztek ott. Azóta a tér is sokat változott, nőtt, illetve a könyvállomány is gyarapodott. Jelenleg 256 ezer kötetet számlál a gyűjtemény.


1907. május 12-én alapították a könyvtárat, amelyről a Reggeli Újság is beszámolt.

Ez a nyolcadik hely azonban korántsem tűnik az utolsónak, a véglegesnek. Az Andrássy utcai épületet nem könyvtárnak szánták, a raktárhelyiségek nagyon rossz állapotban vannak, így felmerült egy új könyvtár létrehozásának igénye.

Soós Csilla könyvtárigazgató

Soós Csilla igazgató az új könyvtár létrehozásával kapcsolatban a következőket nyilatkozta: – Szeretjük a jelenlegi helyünket, igyekszünk barátságossá tenni, azonban minden könyvtáros tisztában van vele: már nagyon régen megérett a helyzet arra, hogy új épületbe költözzünk. Ez a mostani műszaki szempontból nagyon leromlott, illetve a jelenlegi könyvtári elvárásoknak sem felel meg. Szeretnénk egy olyan épületbe költözni, amely kifejezetten a könyvtár számára készül.


Almási István polgármester

Ehhez a témához kapcsolódott az ünnepi konferencia is, amelyre olyan könyvtár- és építészeti szakembereket hívtak meg, akik egyrészt saját példájukon keresztül, másrészt szakmai szempontból világították meg a modern könyvtárépítészetet.

Prof. Dr. Imre László kapta idén a Németh László-plakettet.

A rendezvényt Almási István polgármester nyitotta meg, aki 1983 és 2000 között volt a könyvtár igazgatója. Az ünnepség részeként átadták a Németh László-plakettet is, ebben az évben prof. dr. Imre László egyetemi tanár kapta az elismerést.

Kapcsolódó Cikkek