2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Szeged

Szegeden járt a 100 pontos esszencia borásza

Egy pohár bor mellett beszélgettünk Áts Károllyal Tokajról és a magyar bor jövőjéről a szegedi borfesztiválon. A világhírű borász szerint az aszút és a furmintot sikeressé téve válhat újból világhírűvé a Magyarország északkeleti részén található borvidék.

– A tokaji bor valaha tényleg világhírű volt, cárok, királyok, grófok asztalára került. Azután jött egy időszak, Tokaj kicsit elfelejtődött, elsüllyedt. Leminősítették, egy ilyen ismert bornak nem annyi az ára, amennyiért ma kapható – mondta a Lokál Extra Szegednek a borfesztiválon Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza, aki 2012 óta lányával családi pincészetet is működtet.


Az aszúra építve lehet újra világhírűvé tenni a magyar bort, mert az egy közismert márka. Ezt azonban csak a szabályok, a rend kőkemény betartásával lehet elérni – fejtette ki kérdésünkre. Hozzátette, mellette egy igazi hungarikumot, a furmintot is népszerűsíteni kell, be kell vinni a köztudatba, hogy Tokaj nem csak az édes borok hazája.

Meggyőződése, hogy ugyan hosszú és rögös út vezet a célig, de a tokaji bor vissza fog kerülni méltó helyére. Ebben fontos szerepet játszanak a nemzetközi borversenyek is, ahol sok magyar eredmény születik. Felfigyelnek majd a magyar bor sikereire. Áts Károly azt tapasztalja, hogy egyre több szakértő jön bort kóstolni Magyarországra, akik viszik a hírünket minden földrészre, így erős konkurenciájává váltunk a világ más termelő vidékeinek.


Ő maga mindig szívből készített borokat, ám 2012-ig nem nyitott saját pincészetet. Mindig mondták nekem, hogy kellene egy saját pincészet, de addig nem akartam, amíg egy gyermekem nem mondja magától, hogy folytatja a hagyományt. Dóri lányom végül megtette, azóta építjük a pincészetünket – fogalmazott. Egymás után sorolta terveiket, szólt arról, hogy 4,5 hektáros birtokukat 7-8 hektárosra növelnék, sőt elárulta, hogy a legújabb borukat 2016-ban palackozták, de leghamarabb a jövő évben mutatják be a nagyközönségnek. Ezt követően már nincs más vágya Áts Károlynak, mint a pihenés, azaz a borászatok felépítése helyett csak a borászi feladatok ellátása.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.