2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Szeged

Szegeden járt a 100 pontos esszencia borásza

Egy pohár bor mellett beszélgettünk Áts Károllyal Tokajról és a magyar bor jövőjéről a szegedi borfesztiválon. A világhírű borász szerint az aszút és a furmintot sikeressé téve válhat újból világhírűvé a Magyarország északkeleti részén található borvidék.

– A tokaji bor valaha tényleg világhírű volt, cárok, királyok, grófok asztalára került. Azután jött egy időszak, Tokaj kicsit elfelejtődött, elsüllyedt. Leminősítették, egy ilyen ismert bornak nem annyi az ára, amennyiért ma kapható – mondta a Lokál Extra Szegednek a borfesztiválon Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza, aki 2012 óta lányával családi pincészetet is működtet.


Az aszúra építve lehet újra világhírűvé tenni a magyar bort, mert az egy közismert márka. Ezt azonban csak a szabályok, a rend kőkemény betartásával lehet elérni – fejtette ki kérdésünkre. Hozzátette, mellette egy igazi hungarikumot, a furmintot is népszerűsíteni kell, be kell vinni a köztudatba, hogy Tokaj nem csak az édes borok hazája.

Meggyőződése, hogy ugyan hosszú és rögös út vezet a célig, de a tokaji bor vissza fog kerülni méltó helyére. Ebben fontos szerepet játszanak a nemzetközi borversenyek is, ahol sok magyar eredmény születik. Felfigyelnek majd a magyar bor sikereire. Áts Károly azt tapasztalja, hogy egyre több szakértő jön bort kóstolni Magyarországra, akik viszik a hírünket minden földrészre, így erős konkurenciájává váltunk a világ más termelő vidékeinek.


Ő maga mindig szívből készített borokat, ám 2012-ig nem nyitott saját pincészetet. Mindig mondták nekem, hogy kellene egy saját pincészet, de addig nem akartam, amíg egy gyermekem nem mondja magától, hogy folytatja a hagyományt. Dóri lányom végül megtette, azóta építjük a pincészetünket – fogalmazott. Egymás után sorolta terveiket, szólt arról, hogy 4,5 hektáros birtokukat 7-8 hektárosra növelnék, sőt elárulta, hogy a legújabb borukat 2016-ban palackozták, de leghamarabb a jövő évben mutatják be a nagyközönségnek. Ezt követően már nincs más vágya Áts Károlynak, mint a pihenés, azaz a borászatok felépítése helyett csak a borászi feladatok ellátása.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.