EUR: 352,64 Ft
CHF: 331,20 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Egyéb Szombathely

Székely János a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke

Ferenc pápa Székely Jánost, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökét a Szombathelyi Egyházmegye püspökévé nevezte ki.

– A Szombathelyi Egyházmegye Magyarországnak az a vidéke, ahol igen sokan megőrizték és élik hitüket, gyökereikhez ragaszkodnak és azokat ápolják. Sok nagyszerű papot, hitoktatót és világi hívőt volt alkalmam megismerni az elmúlt évek során az egyházmegyében. Ezért is nagy örömmel vállalom a rám bízott küldetést – olvasható Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye frissen kinevezett püspökének üdvözlő üzenetében. – Minden erőmmel azon leszek, hogy a paptestvéreket erősítsem a papi szolgálatuk megélésében, szolgáljam egyházmegyénk lelki megújulását, segítsem a családokat a hűség, az irgalmas szeretet, a gyermekáldás elfogadásának útján, bátorítsam a szenvedőket, a szegényeket, az elhagyatottakat.


Székely János beiktatása július 8-án lesz a Székesegyházban Fotó: ThalerTamas

Székely János 1964. június 7-én született Budapesten. Az érettségi után az Esztergomi Hittudományi Főiskola, majd Budapesten a Pázmány Péter Hittudományi Akadémia hallgatója, 1987 és 1991 között a cremisan-betlehemi Saint Paul’s Theological College növendéke. 1995-ben licenciátusi fokozatot szerzett Rómában a Pápai Biblikus Intézetben, majd elkezdte a doktori kurzust. 1997-ben szerzett PhD fokozatot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 1991-ben szentelték diakónussá Jeruzsálemben, és még ugyanebben az évben részesült a papszentelésben. Püspökké szentelése 2008. január 5-én volt Esztergomban.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője, a Caritas in Veritate Bizottság elnöke, valamint tagja az Oktatási, a Hivatásgondozó és a Felnőttképzési Bizottságnak. 2010-től a Magyarországi Keresztények és Zsidók Tanácsának elnöke.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.