EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Belföld

Szélesíti zenei spektrumát a Petőfi Rádió

Az egy éve megkezdett tartalmi változásoknak megfelelően viszi tovább műsorát a Petőfi Rádió, amelyen ez idő alatt több mint 150 új magyar együttes mutatkozott be – nyilatkozta Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója Egerben az MTI-nek, a Music Hungary zeneipari konferencia megnyitóját követően.

Kijelentette: a Petőfi Rádió játszott zenei spektrumának szélesítése mellett továbbra is szeretnének platformot adni az új magyar együtteseknek, megtartani a Petőfit a magyar zene rádiójának.


“A magyar zene aránya nem csökkent, összetevői szélesedtek az eltelt esztendőben” – fogalmazott Vaszily Miklós, aki hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja az iparági együttműködést, a fontos szereplők közötti folyamatos konzultációt.

A konferenciát megnyitó Nyitrai Zsolt (Fidesz), miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője úgy vélekedett, hogy a zeneipar legrangosabb és leglazább konferenciájává nőtte ki magát az egri. Azt is hangsúlyozta, a magyarok munkájának köszönhetően, Európa-szerte híres fesztiváloknak ad otthont Magyarország.


A konferencia első beszélgetése Mégis kinek a versenye? címmel az átalakuló rádiós piacról szólt. Ezen az MTVA vezérigazgatója mellett részt vett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság képviseletében Auer János, a médiatanács tagja, illetve Földes Ádám (ClassFM), Kiss Anikó (Music FM) és Csikesz Erika (Sláger FM).

A vitában kulcsszerepet kapott a rádiós hirdetési bevételek, ezen keresztül áttételesen a szerzői jogdíjak kérdése.

Kiss Anikó, a Music FM vezérigazgatója kiemelte, hogy nagyon sok pénz tűnik el a rádiós hirdetési piacról, amelynek szerinte ideje lenne “véget vetni”.

A konferencia további részében a könnyűzenei iparág számos meghatározó kérdését tűzték napirendre a szervezők, így a ProArt – Szövetség a Szerzői jogokért szervezet 2016-ban második alkalommal készítette el a hazai zeneiparról szóló, kutatáson, elemzésen alapuló iparági jelentését, melynek legfontosabb célja, hogy bemutassa, keretbe foglalja, számszerűsítse ezt a sokszereplős iparágat.

A Music Hungary konferencia panelbeszélgetési között szerepel a hazai nagykoncertek, a film és könnyűzene kapcsolódási pontjai, a Petőfi Rádió tavalyi arculatváltása és annak következményei, a Cseh Tamás Program, illetve ezen túl több más zenei oktatási program is.

Kapcsolódó Cikkek