EUR: 324,87 Ft
CHF: 294,84 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Miskolc

Szeleta Park létesül Miskolcon

Szeleta Park néven új élményközpontot hoznak létre 2020-ra a Bükk keleti kapujában, a Herman Ottó-emlékpark területén, amelynek állaga mára erőteljesen leromlott, korábban tűz is károkat okozott benne.

A 2020-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklusban a kormány 61 milliárd forintot fordít természetvédelmi beruházásokra – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a projektről tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, a cél az, hogy javuljon a természetes élőhelyek és a védett értékek állapota, és minél több látogatóközpont, tanösvény legyen.


Az új élményközpont mintegy másfél milliárd forintból valósul meg – fotó: Lokál

A projekt mind Miskolcnak, mind Borsod-Abaúj-Zemplén megyének, mind pedig az országnak fontos, hamarosan olyan beruházás indul el, amely az ökoturizmus területén kiemelkedő – tette hozzá.

Védett területeinket úgy tudjuk bemutatni, értékeinket úgy tudjuk megismertetni, hogy mindeközben a védelmük is teljes mértékben megvalósul – mondta a miniszter, megjegyezve: a Bükkben több mint ezerkétszáz barlang található, a Szeleta-kultúra pedig „igazi ősvilági különlegesség”.


A látogatóközpontot csaknem másfél milliárd forintból alakítja ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amelynek igazgatója, Rónai Kálmánné a sajtótájékoztatón emlékeztetett: az egyik „legfontosabb” ősemberbarlang a Szeleta-barlang. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk őstörténetére alapozva olyan látogatóközpontot hoznak létre, amely kiállítással és élményelemekkel kalauzolja el a látogatókat a Bükk és az emberiség őstörténetébe.

Modern látogatóközpont születik a Bükk lábánál – fotó: Lokál

 

A Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása négy évtizede várat magára, a projekt célja ezen értékek a mai kor követelményeinek megfelelő oktatási és turisztikai szempontú interpretációja. Az egyedülálló, négy évszakos élményt nyújtó látogatóközpont egyebek mellett bevezeti a látogatókat a bükki barlangok évezredes titkaiba, az ősember világába, természetébe, megmutatja a hegység természeti és kulturális örökségét, és mindezt hagyományos és interaktív elemekkel.

A létesítmény helyet ad majd különböző foglalkozásoknak, szakmai konferenciáknak, rendezvényeknek, szerves egységként illeszkedő két tematikus játszótérnek, szakértők által vezetett terepi programok kiindulási pontjának, periszkópos kitekintésnek, archeológiai foglalkozásoknak, növény- és állathatározásoknak, valamint egyedi látogatói igényeknek.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.