EUR: 326,47 Ft
CHF: 294,91 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Egyéb Zalaegerszeg

Szent Iván-éji vigasság

Az év legrövidebb éjszakáján, június 23-áról 24-ére virradóan a nyári napfordulót ünnepeljük. A régi hiedelmek szerint varázslatos ez az éjszaka, amikor szinte bármi megtörténhet és titkos kívánságok teljesülhetnek.

A néphagyományokhoz illően világszerte örömtüzeket gyújtanak, amelyeknek csodás erőt tulajdonítanak. Mivel a Nap mindenütt a termékenységgel kapcsolatos égitest, ezért nem csoda, hogy számos szerelmi praktika és jóslás is fűződik ehhez a naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából is sokféle jövendölést olvastak ki. Palócföldön a lányok, miután kialudt a tűz, a kenderföldre mentek és ott egyenként lefeküdtek a kenderre. Azt tartották, amelyikük helyén a letiport kender feláll, egy éven belül férjhez megy. A tűz különféle maradványait kitűnő amulettnek tartották. Hamuját a földekre szórták, hogy távol tartsák a kártevőket. A félig égett nagyobb faágakat az eresz alá erősítették, hogy megoltalmazza a házat a villámcsapástól és a tűzvésztől, az elszenesedett kisebb gallyakat pedig az emberek és az állatok rontásának elhárítására használták.


A néphit úgy tartotta, hogy Szent Ivánkor virágzik a páfrány. Az aranyosan pompázó virág kérészéletű, elhervad és elenyészik. Aki viszont rálel a pillanatra, amikor kitárulkozik, érteni fogja az állatok nyelvét és meglátja a földbe rejtett kincseket. A páfrány virágát pedig láthatatlanná tevő varázsszernek tartották. A néphit szerint lehetetlen megszerezni, mert a bimbó fakadását kísérő mágikus fuvallat mély álmot bocsát az emberre. A Szent Iván napja alkalmából szervezett családi rendezvény a pogány népek nyári napfordulóhoz kapcsolódó hiedelmeinek állít emléket. Az est folyamán gondoskodnak a kicsik és nagyok szórakozásáról: tűzgyújtás, szerelmesek tűzugrása, szerelemvarázslás, almasütés és tűzzsonglőr-bemutató teszi színessé a programot.

Időpont: június 23.

Helyszín: Apáczai Csere János Művelődési Központ udvara (Zalaegerszeg, Apáczai tér 5.)

Programok:

16–18 óra: Játszóházi foglalkozások, légvár, kézműves műhelyek, lovaglás
18 óra: Óvodás dzsesszbalett-előadás
18.10: Kertvárosi Nyugdíjas Klub Dalköre
18.20: Népzenei műsor: az Eötvös Általános Iskola tanulói és a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskola növendékei
18.50: Angi kedvenc slágerei
19.20: Regényi Dorottya és Szelényi Anna zenés műsora
19.50: Farkas Alexandra előadóművész operett- és musicalműsora. Közreműködik: Mrakovics Norbert és Tornyos Ervin
20.30: Canterina Kamara Kórus. Vezényel: Décsy-Paál Enikő
21 óra: Tűzgyújtás, almasütés – Szent Iván-éji fogadalmak

A rendezvényen való részvétel ingyenes. Rossz idő esetén a program az Apáczai Cs. J. Művelődési Központ épületében lesz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Július utolsó hétvégéjén a Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett, nemzetközivé nőtt Középkori Forgatagon ismét benépesül a vár és a szomszédságában található hatalmas aréna, a Lovagi Tornák Tere.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.