2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Egyéb Székesfehérvár

Szeretik a fehérvári szobrokat

Június 12-én szobrot avattak a Hétvezér Általános Iskola előtt, Máhr Ferenc Óvó kezek című alkotását az intézmény 35 éves jubileumára készítette.

Fehérvár a szobrok városa lett az utóbbi években, a legnépszerűbbek a Mátyás király udvari bolondjáé, Mujkóé és a kacsafertályos felsővárosi kofáé, Kati nénié.


Az alkotást, amely egy óvó kezet ábrázol, a szülők és az önkormányzat is támogatta Fotó: ÖKK Fehérvár

Az iskola előtt álló szobor átadásakor Cser-Palkovics András polgármester beszédében arra utalt, hogy a környékbeliek szerint most fejeződött be igazán az iskola felépítése. A jövőben ide járó elsősöknek, mint mondta, ez a szobor lesz az első kulturális élményük az intézményben, ami meghatározhatja, hogyan fognak a digitális világban felnőttként viszonyulni a kultúrához. A polgármester azt kívánta, hogy csaljon a szobor mosolyt a belépők arcára és tudatosítsa a gyerekekben a biztonságot.

Deák Lajosné önkormányzati képviselő  felidézte, hogy két éve egy vihar kidöntött egy szép nagy fát.  Eredetileg ebből szerettek volna egy köztéri alkotást készíttetni, de végül a mészkő mellett döntöttek. Az alkotást, amely egy óvó kezet ábrázol, a szülők és az önkormányzat is támogatta.


A polgármester és a képviselő a gyerekekkel közösen leplezték le a szobrot, majd négy ötödik osztályos diák Szoboravatóra című versét Bíró Mariann szavalta el.

fotó: wikimedia

2007 májusában került Mujkó, az udvari bolond szobra a székesfehérvári Kossuth utca–Vasvári Pál utca kereszteződésébe. Az alkotást Kocsis Balázs szobrászművész és Molnár László ötvösművész a Kortárs Művészeti Fesztiválra készítette, saját költségen. Kocsis Balázsban korábban már megfogalmazódott az ötlet, hogy olyan szobrot készítsen, amely a levegőben lóg. Végül Mátyás bolondja, Mujkó figuráját formálták meg ily módon, mivel egy udvari bolond ülhet egy kötélen az emberek feje felett. Az alkotás azonnal belopta magát a fehérváriak szívébe. A város ekkor nem tervezett szoborvásárlásra költséget, így sokáig kétséges volt, hogy Mujkó maradhat-e,
vagyis először „illegálisan” lógott a levegőben. Végül a város közgyűlésének 347/2007 (IX. 20.) számú határozata alapján a város megvásárolta a szobrot, így Mujkó maradt.

fotó:wikimedia

Kati néni, a fertályos asszony bronzszobra  a belvárosi Liszt Ferenc sétálóutcában található. Az alkotás ihletője Molnár Imréné Boda Katalin volt, aki még 93 éves korában is árulta döcögős kocsiján a tejet, tejfölt és a sültliba- és kacsafertályokat. A szobrot 2001. november 25-én avatták többéves kálvária után, mivel a szakhatóságok
több alkalommal sem engedélyezték, hogy a szobor a jelenlegi helyén álljon. A Városszépítő és -védő Egyesület – dacolva a szakhatóságok büntetésével – 2001. január 12-én kihelyezte a szobrot a jelenlegi helyére, s egy urnát állítottak mellé, amelyben kikérték a székesfehérváriak véleményét: ez egyöntetűen azt tükrözte, hogy a városlakók azt szeretnék, hogy a szobor a jelenlegi helyén maradjon.

Kapcsolódó Cikkek