EUR: 325,62 Ft
CHF: 294,14 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb VIII.kerület

Szigorítást várnak a józsefvárosiak

Megunták a józsefvárosiak az utcára dobált szemetet, az éjjel hangoskodókat és a póráz nélkül sétáltatott veszélyes kutyákat. 11 ezren vettek részt az önkormányzat által kezdeményezett konzultáción, így fejezve ki, hogy változást akarnak. Az önkormányzat pedig lépett.

Harmincöt százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma az elmúlt évben Józsefvárosban. Kocsis Máté polgármester sajtótájékoztatón mondta el, mi a siker oka.


– Az elmúlt években az állami szervekkel közösen négymilliárd forintot fordítottunk a közbiztonság javítására Józsefvárosban. Ebbe beletartozik az országban működő egyik legnagyobb térfigyelőkamera-rendszer, a polgárőrség újjászervezése, a közterület-felügyelet bővítése, a rendőrség támogatása – mondta.

(fotó: MTI)

A közbiztonság azonban nem csak a bűncselekmények megelőzését és felderítését jelenti, fontos szembenézni azokkal a jelenségekkel is, amelyek a kerületben élőket naponta zavarják. Az önkormányzat konzultációt kezdeményezett ezek felderítésére, amiben 11 ezer lakos vett részt.


Mit szabályoz az új rendeletcsomag?

1. Éjszakai nyitvatartás: A szabály szerint este 10 és reggel 6 között abban az esetben lehetnek nyitva a vállalkozások, ha a közvetlen lakókörnyezet ehhez hozzájárul, a rendeletnek visszamenőleg nincs hatálya. Az ok az, hogy az éjszaka is nyitvatartó, szeszes italt áruló boltok nem tudnak ülőhelyet és mosdót biztosítani, így az élet az utcán zajlik. Az üzleteknek gondoskodniuk kell az előttük lévő járdaszakasz tisztán tartásáról és jégmentesítéséről, valamint hulladékgyűjtőket kell elhelyezniük a bejáratuk környékén.

2. Közterületek: A szökőkutakban tilos mosni, állatot fürdetni vagy mosdani. A rendeletcsomag kiterjed arra is, hogy a játszótéri eszközöket és a játszóteret csak rendeltetésszerűen lehet használni.

3. Lakóházak: A lakóházak rendjével kapcsolatban három csoportba sorolhatók a vitás esetek: ezek köthetők az állattartáshoz, a zajos tevékenységekhez és a közös területek használatához. A lakóközösségek maguk határozzák meg a házirendjüket, az önkormányzat pedig segíthet ennek betartatásában, amennyiben a lakóház ezt kéri.

A polgármester tájékoztatása szerint a válaszadók három ügycsoportban mondták el véleményüket: az üzletek és vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartása, a közterületek rendje és a lakóházak, lakóközösségek életét érintő zavaró ügyek.

– Az első kettőben az önkormányzatnak hatékonyabb fellépést kell mutatnia, a lakóházaknak pedig segíthet a lakóközösség által elfogadott házirend betartatásában – hangsúlyozta. – Az önkormányzatnak nem az a szándéka, hogy a kerületben tisztességesen működő vállalkozásokat ellehetetlenítse, ezért a szabályozás arra irányul, hogy az üzleteknek és vendéglátóhelyeknek éjszaka úgy kell működniük, hogy azzal a lakóközösséget ne zavarják. Ez együttműködést igényel.

A konzultációt önkormányzati lépés követte: a képviselő-testület elfogadta azt a rendeletcsomagot, amely az említett ügycsoportokat szabályozza.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.