EUR: 323,82 Ft
CHF: 279,90 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb VIII.kerület

Szigorítást várnak a józsefvárosiak

Megunták a józsefvárosiak az utcára dobált szemetet, az éjjel hangoskodókat és a póráz nélkül sétáltatott veszélyes kutyákat. 11 ezren vettek részt az önkormányzat által kezdeményezett konzultáción, így fejezve ki, hogy változást akarnak. Az önkormányzat pedig lépett.

Harmincöt százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma az elmúlt évben Józsefvárosban. Kocsis Máté polgármester sajtótájékoztatón mondta el, mi a siker oka.


– Az elmúlt években az állami szervekkel közösen négymilliárd forintot fordítottunk a közbiztonság javítására Józsefvárosban. Ebbe beletartozik az országban működő egyik legnagyobb térfigyelőkamera-rendszer, a polgárőrség újjászervezése, a közterület-felügyelet bővítése, a rendőrség támogatása – mondta.

(fotó: MTI)

A közbiztonság azonban nem csak a bűncselekmények megelőzését és felderítését jelenti, fontos szembenézni azokkal a jelenségekkel is, amelyek a kerületben élőket naponta zavarják. Az önkormányzat konzultációt kezdeményezett ezek felderítésére, amiben 11 ezer lakos vett részt.


Mit szabályoz az új rendeletcsomag?

1. Éjszakai nyitvatartás: A szabály szerint este 10 és reggel 6 között abban az esetben lehetnek nyitva a vállalkozások, ha a közvetlen lakókörnyezet ehhez hozzájárul, a rendeletnek visszamenőleg nincs hatálya. Az ok az, hogy az éjszaka is nyitvatartó, szeszes italt áruló boltok nem tudnak ülőhelyet és mosdót biztosítani, így az élet az utcán zajlik. Az üzleteknek gondoskodniuk kell az előttük lévő járdaszakasz tisztán tartásáról és jégmentesítéséről, valamint hulladékgyűjtőket kell elhelyezniük a bejáratuk környékén.

2. Közterületek: A szökőkutakban tilos mosni, állatot fürdetni vagy mosdani. A rendeletcsomag kiterjed arra is, hogy a játszótéri eszközöket és a játszóteret csak rendeltetésszerűen lehet használni.

3. Lakóházak: A lakóházak rendjével kapcsolatban három csoportba sorolhatók a vitás esetek: ezek köthetők az állattartáshoz, a zajos tevékenységekhez és a közös területek használatához. A lakóközösségek maguk határozzák meg a házirendjüket, az önkormányzat pedig segíthet ennek betartatásában, amennyiben a lakóház ezt kéri.

A polgármester tájékoztatása szerint a válaszadók három ügycsoportban mondták el véleményüket: az üzletek és vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartása, a közterületek rendje és a lakóházak, lakóközösségek életét érintő zavaró ügyek.

– Az első kettőben az önkormányzatnak hatékonyabb fellépést kell mutatnia, a lakóházaknak pedig segíthet a lakóközösség által elfogadott házirend betartatásában – hangsúlyozta. – Az önkormányzatnak nem az a szándéka, hogy a kerületben tisztességesen működő vállalkozásokat ellehetetlenítse, ezért a szabályozás arra irányul, hogy az üzleteknek és vendéglátóhelyeknek éjszaka úgy kell működniük, hogy azzal a lakóközösséget ne zavarják. Ez együttműködést igényel.

A konzultációt önkormányzati lépés követte: a képviselő-testület elfogadta azt a rendeletcsomagot, amely az említett ügycsoportokat szabályozza.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.