EUR: 310,78 Ft
CHF: 269,79 Ft
2017. október 11., szerda
Brigitta

Egyéb VIII.kerület

Szigorítást várnak a józsefvárosiak

Megunták a józsefvárosiak az utcára dobált szemetet, az éjjel hangoskodókat és a póráz nélkül sétáltatott veszélyes kutyákat. 11 ezren vettek részt az önkormányzat által kezdeményezett konzultáción, így fejezve ki, hogy változást akarnak. Az önkormányzat pedig lépett.

Harmincöt százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma az elmúlt évben Józsefvárosban. Kocsis Máté polgármester sajtótájékoztatón mondta el, mi a siker oka.

– Az elmúlt években az állami szervekkel közösen négymilliárd forintot fordítottunk a közbiztonság javítására Józsefvárosban. Ebbe beletartozik az országban működő egyik legnagyobb térfigyelőkamera-rendszer, a polgárőrség újjászervezése, a közterület-felügyelet bővítése, a rendőrség támogatása – mondta.

(fotó: MTI)

A közbiztonság azonban nem csak a bűncselekmények megelőzését és felderítését jelenti, fontos szembenézni azokkal a jelenségekkel is, amelyek a kerületben élőket naponta zavarják. Az önkormányzat konzultációt kezdeményezett ezek felderítésére, amiben 11 ezer lakos vett részt.

Mit szabályoz az új rendeletcsomag?

1. Éjszakai nyitvatartás: A szabály szerint este 10 és reggel 6 között abban az esetben lehetnek nyitva a vállalkozások, ha a közvetlen lakókörnyezet ehhez hozzájárul, a rendeletnek visszamenőleg nincs hatálya. Az ok az, hogy az éjszaka is nyitvatartó, szeszes italt áruló boltok nem tudnak ülőhelyet és mosdót biztosítani, így az élet az utcán zajlik. Az üzleteknek gondoskodniuk kell az előttük lévő járdaszakasz tisztán tartásáról és jégmentesítéséről, valamint hulladékgyűjtőket kell elhelyezniük a bejáratuk környékén.

2. Közterületek: A szökőkutakban tilos mosni, állatot fürdetni vagy mosdani. A rendeletcsomag kiterjed arra is, hogy a játszótéri eszközöket és a játszóteret csak rendeltetésszerűen lehet használni.

3. Lakóházak: A lakóházak rendjével kapcsolatban három csoportba sorolhatók a vitás esetek: ezek köthetők az állattartáshoz, a zajos tevékenységekhez és a közös területek használatához. A lakóközösségek maguk határozzák meg a házirendjüket, az önkormányzat pedig segíthet ennek betartatásában, amennyiben a lakóház ezt kéri.

A polgármester tájékoztatása szerint a válaszadók három ügycsoportban mondták el véleményüket: az üzletek és vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartása, a közterületek rendje és a lakóházak, lakóközösségek életét érintő zavaró ügyek.

– Az első kettőben az önkormányzatnak hatékonyabb fellépést kell mutatnia, a lakóházaknak pedig segíthet a lakóközösség által elfogadott házirend betartatásában – hangsúlyozta. – Az önkormányzatnak nem az a szándéka, hogy a kerületben tisztességesen működő vállalkozásokat ellehetetlenítse, ezért a szabályozás arra irányul, hogy az üzleteknek és vendéglátóhelyeknek éjszaka úgy kell működniük, hogy azzal a lakóközösséget ne zavarják. Ez együttműködést igényel.

A konzultációt önkormányzati lépés követte: a képviselő-testület elfogadta azt a rendeletcsomagot, amely az említett ügycsoportokat szabályozza.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az ukrán külügyminiszter a héten Budapestre látogat

  Az ukrán külügyminiszter a héten Budapestre látogat

  Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter megerősítette kedden, hogy október 12-én, csütörtökön látogatást tesz Budapesten azzal a céllal, hogy elmagyarázza a magyar partnereknek az új ukrán oktatási törvény lényegét.

 • Oldalára borult egy autóbusz Tótkomlósnál, sok a sérült!

  Oldalára borult egy autóbusz Tótkomlósnál, sok a sérült!

  Három súlyos sérültje van a Tótkomlós és Kaszaper között péntek reggel történt buszbalesetnek, amelynek során az oldalára borult a jármű – tájékoztatott az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa az M1 aktuális csatornán.

 • Új óvoda épül Vértesszőlősön

  Új óvoda épül Vértesszőlősön

  Vértesszőlősön az önkormányzat megkezdte egy új óvoda építését, ahol 125 gyermeket nevelhetnek korszerű körülmények között – mondta el a polgármester az MTI-nek.

 • Elítélték adócsalás miatt James Bondot

  Elítélték adócsalás miatt James Bondot

  Kétéves felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki csütörtökön egy német bíróság Werner Maussra, a helyi sajtóban “német James Bondként” emlegetett egykori titkos ügynökre 14 millió eurós adócsalás miatt.