EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,31 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Nagykanizsa

Szigorú időrendben

A világhírű elitegyetemen, Cambridge-ben tanul egy kanizsai fiatal. Erdős Márton gimnazistaként itthon kiemelkedett az informatika országos mezőnyéből, és Angliában is felvette a ritmust.

A tavaly érettségizett diák a Batthyány gimnázium színeiben zsinórban kétszer nyerte meg az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt az informatika programozás kategóriájában, és három alkalommal volt tagja a magyar válogatottnak a nemzetközi diákolimpián. Versenyzett Tajvanon, Kazahsztánban és az oroszországi Kazanyban. A Cambridge-be való jelentkezés ötlete is ott merült fel, egyik „kollégája” ugyanis oda ment, és Marci rájött, ez számára is reális cél lehet.


– Maga a jelentkezési folyamat lényegében egy éven át tartott – eleveníti fel emlékeit. – Októberben kellett elküldeni az önéletrajzot és néhány dokumentumot. Decemberben interjúra hívtak, ami után mindenki úgynevezett offert kap, amelyben személyre szabottan leírják, hogy pontosan mit várnak el, például az érettségin, az ottani matek- és nyelvvizsgán. Majd természetesen mindezeket teljesíteni kellett.

Erdős Márton sikerrel vette az akadályokat: ősz óta cambridge-i hallgató, s azt mondja, nagyon jól érzi magát. Cambridge gyönyörű, a történelmi belváros pedig maga az egyetem, a hallgatók mindennapjait csak a turisták „zavarják”, akik érdeklődésükkel, nyüzsgésükkel némi akadályt jelentenek, például a közlekedésben.


Az egyetem 32 college-ból áll, és a kollégium nemcsak lakhelyet, hanem oktatási helyszínt is jelöl. Itt tartják például a kis csoportos foglalkozásokat, amelyeken két hallgató és egy oktató dolgozik együtt; az órák fele ilyen, tehát igazán személyre szabott a képzés. Klasszikus előadásból mindössze napi kettő van, „cserébe” viszont a tanárok nem mondanak el mindent, a fiataloknak nagyon sok dolgot maguknak kell kidolgozni. Erdős Márton egy időben négy tárgyat tanul, most éppen 2-2 olyat, amely a matematikához, illetve az informatikához kapcsolódik.

– Amikor elkezdődött az egyetem, beültettek bennünket egy előadóba, és fejben kellett számolnunk. Azt ajánlották, hogy naponta 9 órát aludjunk, 7–10 órát tanuljunk, a kérdés pedig az volt, hogy ebben az időbeosztásban mennyi szabad időnk marad. Kijött a napi 4-5 óra… Gyorsan kiderült, ezt a szabályozott életritmust, a pontos, precíz időbeosztást sok mindennel segítik. Például mindennap ugyanakkor vannak az órák, és minden hét egyforma. Így az ott töltött időnek minden percét jól ki tudom használni, jól érzem magam, tanulok, de adott a lehetőség a társasági életre és a sportra is – meséli Márton.

Erdős Márton 10 hetet tölt Cambridge-ben, majd öt hétre hazajön – persze nem lazsálni, hiszen bőven kap feladatot erre az időszakra is. Azt mondja, itthon a szigorú időrend azért egy picit felborul.

Az egyetemen magyarként nincs egyedül, az ősszel indult első évfolyam különböző szakjaira mintegy 25 honfitárs került be, és „a magyar társaság elég jól működik”. A University of Cambridge-en – amely angol nyelvterületen a második, világviszonylatban pedig a harmadik legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézmény – a hallgatók 60 százaléka külföldi, így aztán az ember nemcsak a kötelező tárgyakat tanulja meg, hanem annál jóval többet – a világról, az életről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.