2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Szijjártó: Felújulnak a tárgyalások a Déli Áramlat nyomvonalát követő gázvezetékről

Magyarország, Oroszország és Szerbia felújítja a tárgyalásokat a Déli Áramlat korábbi nyomvonalát részben követő, de annál kisebb kapacitású gázvezeték rövid időtávon belüli megépítéséről – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken szentpétervári látogatásán, telefonon az MTI-nek.

Szijjártó Péter az elmúlt két nap folyamán a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum alkalmából Alekszandr Novak energiaügyi miniszterrel, Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, Szergej Lavrov orosz és Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel egyeztetett a projektről.


“Magyarországnak az az alapvető érdeke, hogy az energiabiztonsága érdekében legalább még egy új útvonalon érkezzen gáz Magyarországra, vagyis hogy rövid időn belül épüljön meg még egy szállítási útvonal” – mondta.

A tárcavezető kijelentette, hogy a magyar kormány az Európai Bizottság energiapolitikai kérdéseket felügyelő alelnökével és Bulgáriával is minél hamarabb egyeztetni fog a kérdésről.


Szijjártó Péter szerint a gázvezeték megépítése reális terv. Kifejtette, hogy Oroszország készen áll a megvalósításra, emellett Magyarországon és Szerbiában minden adott az építkezéshez, mivel mindét országban megvan még az a vegyesvállalat, amelyet korábban a Déli Áramlat megépítésére hoztak létre, mint ahogy a szükséges engedélyekkel együtt az egykor tervezett nyomvonal is.

“Az Európai Unió kezében semmifajta reális ellenérv nem lehet egy ilyen gázvezetékkel szemben, mégpedig azért, mert a Déli Áramlattal szemben korábban hangoztatott aggályok ugyanúgy elmondhatók lennének az Északi Áramlat-2-vel szemben is. Az Európai Bizottság ezeket az aggályokat mégsem sorolta fel” – mondta Szijjártó.

Emlékeztetett arra, hogy a Fekete-tengeren megkezdték a Török Áramlat csővezeték lefektetését Oroszországból Törökország irányába, amely a továbbiakban Bulgária felé is vezethet majd.

A miniszter szerint Európában ma az egyik legkomolyabb kihívás az energiabiztonság kérdése, ebből a szempontból pedig Közép-Európa kifejezetten rosszul áll, mert az Európai Unió nem volt képes kikényszeríteni az interkonnektorok megépítését, vagyis sok helyen hiányoznak a tagállamok gázvezeték-rendszerét összekötő kapcsolatok.

Szijjártó rámutatott, hogy a tervezett vezeték a Déli Áramlat nyomvonalán épülhetne meg, azzal a különbséggel, hogy az Oroszországból nem közvetlenül Bulgáriába, hanem először Törökországba vezetne.

Oroszország 2014 decemberében elállt az ukrajnai tranzit elkerülését szolgáló európai gázvezetékrendszer, a Déli Áramlat megvalósításától, mivel álláspontja szerint az Európai Unió akadályozta annak kiépítését.

Kapcsolódó Cikkek

  • Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon

    Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon

    Az utóbbi hónapokban foglalkoztatáspolitikai szempontból folytatódott a kedvező tendencia, hiszen hónapról-hónapra egy-egy tized százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Békéscsabán.

  • Gyilkos nők – szörnyetegek vagy legendák?

    Gyilkos nők – szörnyetegek vagy legendák?

    Rettenetes gyilkosságok elkövetésére nem csak férfiak képesek. A magyar kriminalisztika történetében is található jó néhány olyan asszony, aki kíméletlen kegyetlenséggel végzett mindenkivel, aki az útjába került. Sorozatunk ezeket a nők által elkövetett rémtetteket mutatja be.