EUR: 324,11 Ft
CHF: 292,14 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Belföld

Szijjártó: Libanon kulcsszerepet játszik Európa biztonsága és a közel-keleti keresztény közösségek megmaradása szempontjából

Libanon Európa biztonsága és a közel-keleti keresztény közösségek megmaradása szempontjából kulcsszerepet játszó ország – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteken telefonon, miután Bejrútban folytatott tárgyalásokat.

Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Gibran Bászil külügyminiszterrel, Nabih Berri parlamenti elnökkel, Raed Huri gazdasági és kereskedelmi miniszterrel és a libanoni gazdasági élet néhány fontos szereplőjével.


A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy Libanonban a lakosság több mint negyede menekült, döntő többségük Szíriából érkezett az országba. Ha Libanon elveszíti stabilitását vagy nem tudja tovább ellátni a menekülteket, ők Európa irányába indulnak meg, és körülbelül kétmillió újabb bevándorló megjelenése Európában nyilvánvalóan megoldhatatlan feladat elé állítaná az Európai Uniót – tette hozzá.

Hangsúlyozta: ezek alapján Európa alapvető biztonsági érdeke Libanon stabilitásának fenntartása, ezért azt kezdeményezik az EU-nál, hogy az EU-Libanon megállapodásban az alapvetően a menekültek ellátására biztosított 400 millió eurón (120 milliárd forinton) túl további 400 millió eurót juttassanak a libanoni gazdaság fejlesztésére. A miniszter megjegyezte: az elmúlt években kétszámjegyű gazdasági növekedésről egy százalékra csökkent az ország gazdasági növekedésének üteme a kétmillió menekült ellátásának kötelezettsége miatt.


Szijjártó Péter kiemelte: a közel-keleti keresztény közösségek fennmaradásában is kulcsszerepet játszik Libanon, ahol a lakosság 35-40 százaléka keresztény. A magyar kormány úgy döntött, támogatja a libanoni kormányt abban, hogy megvalósíthassa a keresztény templomok felújítási programját, ezért 1,5 millió eurónyi támogatást biztosítson 32 libanoni keresztény templom felújításához – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy az ENSZ libanoni missziójában Magyarország öttagú kontingenssel vesz részt, az ENSZ-misszió térképészeti szolgálatát ők adják. Szijjártó Péter közölte: Magyarország azt az álláspontot képviseli az ENSZ-ben, hogy a misszióra szánt költségeket semmiképpen ne csökkentsék, mert – mint mondta – ha Libanon stabilitása elveszne, az az egész Közel-Kelet biztonságát és stabilitását veszélyeztetné.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

  Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

  A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó – mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.

 • Szijjártó: Észak-Macedónia uniós integrációja európai érdek

  Szijjártó: Észak-Macedónia uniós integrációja európai érdek

  Egész Európa érdeke, hogy Észak-Macedónia és a térség többi országa mihamarabb az Európai Unió tagjává váljon – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szkopjéban, a Bujar Oszmani észak-macedón miniszterelnök-helyettessel közös sajtótájékoztatóján.

 • A Suzuki már harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat

  A Suzuki már harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat

  A Magyar Suzuki Zrt. immár harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat. A vállalat magabiztos 14,12 százalékos részesedéssel vezeti a hazai autópiacot. 19 292 új Suzuki személyautót regisztráltak tavaly Magyarországon, 27%-kal többet, mint az azt megelőző évben, 58 százalék – 11 127 db – az Esztergomban gyártott közönségkedvenc Vitara volt.

 • Minden eddiginél nagyobb területen irtják a szúnyogokat

  Minden eddiginél nagyobb területen irtják a szúnyogokat

  Minden eddiginél nagyobb területen, 471 településen és nyolc budapesti kerületben, összesen 130 ezer hektáron irtják a szúnyogokat a héten – tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-t.