EUR: 330,96 Ft
CHF: 301,32 Ft
2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Belföld

Szijjártó: Magyarország minden eddiginél nagyobb kötött segély-hitelprogramot indít Laoszban

Minden eddiginél nagyobb, 160 millió dollár értékű kötött segély-hitelprogramot indít Magyarország Laoszban – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután laoszi kollégájával tárgyalt.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kiemelte: a program három területet érint, az élelmiszerbiztonsági rendszert, a vízgazdálkodást és az informatikát. A program keretében magyar cégek folytathatják vágóhidak és feldolgozóüzemek építését Laoszban, részt vehetnek a főváros, Vientián szennyvízhálózatának felújításában, ipari parkok vízellátórendszereinek kiépítésében, valamint az elektronikus személyi igazolványok rendszerének kialakításában – magyarázta.


A külügyminiszter felidézte: korábban már két hasonló, sikeres programot indítottak Laoszban. 2009-ben 8,6 millió dollár (2,37 milliárd forint) értékben magyar cégek építettek mezőgazdasági farmokat az ázsiai országban, a tavaly indult programban pedig 30 millió dollár értékben magyar vállalatok az élelmiszerbiztonsági rendszer modernizálásában vettek részt. Ezek a kezdeményezések hozzájárulnak Laosz gazdasági fejlődéséhez, a cégeknek pedig jó lehetőséget jelentenek, hogy eredményesen szerepelhessenek külső piacokon – mondta.

A mostani program indokaként említette, hogy Laosz lakosságának nagy része vidéken, mezőgazdaságból él, az országnak gazdag víztartalékai vannak és a magyar vállalatok szerepvállalását eddig is elégedettség övezete.


Szijjártó Péter további jelentős együttműködési területnek nevezte az oktatást. Azt mondta: több, jelenleg Laoszban fontos pozíciót betöltő egykori hallgató tanult Magyarországon, ami jól mutatja, hogy az ösztöndíjprogramok a legjobban megtérülő hosszú távú befektetések közé tartoznak. Az együttműködést folytatják, szeptembertől ötven laoszi diák tanulhat magyarországi felsőoktatási intézményben.

A miniszter arra is kitért, hogy Magyarország felelősséget visel a világban élő keresztény közösségekért, és Laoszban is él több tízezer keresztény. Üdvözölte, hogy Laosz az alkotmányában is lehetővé teszi a vallási sokszínűséget, és a társadalom komoly értékeként tekint a helyi keresztény közösségre.

Szaleumxay Kommaszit laoszi külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország és Laosz kapcsolata hosszú időre tekint vissza, és országa mindig megbízható barátként számíthatott Magyarországra a gazdasági együttműködésben és nemzetközi ügyekben is. Idén ünnepelik a diplomáciai kapcsolatok létesítésének 55. évfordulóját, és ezen időszak alatt sok eredményt értek el a kapcsolatépítésben – mondta.

A laoszi miniszter szintén az oktatást nevezte meg a kétoldalú együttműködés kiemelkedő területeként.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négyes karambol miatt teljes útzár a 33-as főúton

  Négyes karambol miatt teljes útzár a 33-as főúton

  Összeütközött négy jármű a 33-as főúton Hortobágynál csütörtök délután, a balesetben ketten súlyosan megsérültek, az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján.

 • RMDSZ: Ne avatkozzon be a kormány a választójogba és igazságügyi törvényekbe

  RMDSZ: Ne avatkozzon be a kormány a választójogba és igazságügyi törvényekbe

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sürgős gazdasági intézkedéseket vár Románia következő kormányától, és elvárja, hogy az új kabinet ne módosítsa a választójogot és az igazságügyi törvényeket – mutatott rá Kelemen Hunor csütörtökön, miután Ludovic Orban miniszterelnök-jelölttel egyeztetett.

 • Az induló nagyberuházás miatt megnyitották a Sió-zsilipet

  Az induló nagyberuházás miatt megnyitották a Sió-zsilipet

  A siófoki vízszintszabályozó műtárgyak jövő hónapban kezdődő átépítése miatt megnyitották a Sió-zsilipet szerdán, a hónap végéig tartó vízeresztés nyomán 3-5 centimétert fog csökkenni a Balaton vízszintje, ugyanakkor lehetővé válik a hajózás a Sió-csatornán – derül ki a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság MTI kérdéseire csütörtökön megküldött válaszából.