EUR: 326,27 Ft
CHF: 294,53 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Belföld

Szijjártó: Történelmi jelentőségű az amerikai Indiana állammal aláírt gazdasági együttműködési megállapodás

A magyar külgazdaság szempontjából történelmi jelentőségűnek nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy első alkalommal írt alá a magyar kormány gazdasági együttműködési megállapodást az Amerikai Egyesült Államok egyik államával, illetve Magyarország az első ország, amellyel a közép-nyugati Indiana állam ilyen megállapodást köt.

Szijjártó Péter és Eric Holcomb, Indiana állam kormányzója szerdán Budapesten írták alá a gazdasági együttműködésről szóló egyetértési nyilatkozatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Indiana gazdaságfejlesztési társasága között.


Az aláírás után a külügyminiszter hangsúlyozta: az amerikai közép-nyugati szövetségi állam és Magyarország területe csaknem megegyezik, és számos hasonlóság van gazdaságpolitikai törekvéseik között. Példaként említette, hogy mindkét helyen a gazdasági növekedés motorjának a munkahelyteremtést tekintik, és a képzésekre helyezik a hangsúlyt, alacsonyak az adók, logisztikai szempontból pedig minkét terület meghatározó helyen van a saját térségében.

Szijjártó Péter elmondta azt is: három nagy indianai vállalat van Magyarországon, egy gyógyszeripari és két autóipari cég, ezek mintegy 800 munkavállalót foglalkoztatnak.


A gazdasági kapcsolatok dinamikusan bővülnek, Indiana és Magyarország között a külkereskedelmi forgalom tavaly 100 millió dollár körül volt, és az idei első negyedévben időarányosan megduplázódott. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti kereskedelmi forgalom az első negyedévben 11 százalékkal nőtt – ismertette a külügyminiszter.

A gazdasági együttműködés jövőjéről szólva kitért arra, hogy a magas színvonalú feldolgozóiparra és a mezőgazdasági tevékenységre helyeznék a hangsúlyt. Jó remény van arra, hogy a magyar vízgazdálkodási technológiát Indianában is bemutatják, illetve használják majd – jelezte.

Hozzátette, már most szoros együttműködés van az indianai és a magyar egyetemek, kutatóhelyek között, és megállapodtak abban, hogy ezt még szorosabbá teszik.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: hasonló Magyarország és az amerikai szövetségi állam álláspontja a környezetvédelem és a versenyképesség egyensúlyával, valamint a biztonság megteremtésével kapcsolatban.

Magyarország biztonságot és jó oktatást, képzést akar biztosítani a magyar embereknek, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy minden ember, intézmény és beruházás biztonságban legyen, még akkor is, ha ezért az Európai Bizottsággal kell szembeszállni – jelentette ki a külügyminiszter.

Eric Holcomb, Indiana kormányzója azt mondta, a megállapodás aláírásával erősíteni tudják az együttműködést, rendszeres kapcsolatban lesznek annak érdekében, hogy kihasználják a kölcsönös gazdasági fejlesztési lehetőségeket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Így járhatnak egyre többen luxusautóval

    Így járhatnak egyre többen luxusautóval

    Dübörög a magyar autópiac: három év alatt másfélszeresére duzzadt a kereslet az új autók iránt, amelyekből idén 160 ezer is forgalomba állhat. Többé nálunk sem mennek ritkaságszámba az extravagáns autócsodák – naponta húz el mellettünk egy a fővárosi utakon.

  • Drágultak az üzemanyagok

    Drágultak az üzemanyagok

    Drágultak az üzemanyagok; a Mol emelte 7 forinttal a benzin, és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán.