EUR: 326,54 Ft
CHF: 300,12 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Extra

Szikora Róbert: Platós autó akarta elvinni apámat

Nagyszabású koncertre készül június 16-án, pénteken Szikora Róbert és az R-GO Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének évfordulóján. A népszerű énekes ennek apropóján gyermekkori élményét osztotta meg a forradalomról a Lokál olvasóival.

Szikora Róbert június 16-án nagyszabású ingyenes koncert ad az R-GO-val a Hősök tere mögötti Kós Károly sétányon, az Egy szabad országért fesztiválon. A rangos esemény Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének évfordulójára való megemlékezésül jött létre, a PestiSrácok kiadójának közreműködésével.


– Történelmünk legfontosabb figurája Nagy Imre, hiszen nem arra az útra akarta terelni a magyarságot, amit anno a szovjetek elképzeltek – kezdte a csikidam királya, majd személyes emlékeit is megosztotta lapunkkal.

– Csak kevés dolog maradt meg ebből az időből, hiszen még hároméves sem voltam, amikor kitört a forradalom. A XV. kerületben laktunk, és egy platós autó vonult végig az utcánkon. Rohantak ki a férfiak, és az egyik beordított édesapámnak a házunkba: Szikora Jenő! Ha magyar vagy, gyere ki, mondta a férfi. Apám azzal a lendülettel meg is indult az utcára. Emlékszem, hogy az édesanyám és a nagymamám rohantak utána, és rángatták le az autóról. Ezenkívül csak hangok és képek maradtak meg az emlékeimben erről az időről. Ropogtak a puskák, lángok csaptak fel. Évekkel később ezek az élmények inspiráltak arra, hogy írjak egy rock and roll számot erről az időszakról. A története szerint a jampecok összetévesztették a kalasnyikov „tütütü” hangját a saját kedvenc dalaik ritmusával, ám amikor a Corvin közbe tartottak, a forradalommal találták szemben magukat – mesélte Robi.


Robi és a gidák legnagyobb slágerei mellett a legújabb arany- és platinalemezről is felcsendülnek dalok a magyarok történelmének egyik legmeghatározóbb eseménye utáni koncerten. Szikora szerint ez az időszak nemcsak a magyar nép egyik tragikus időszakának emléke, hanem annak a jele is, hogy a sok viszontagság ellenére is talpon maradt nemzetünk.

– Wass Albert azt mondta: magyarnak lenni azt jelenti, bitó alatt állni, de nem tudni, hogy miért. Nem árt elmélyednünk a történelmünkben, hiszen az 1956-os forradalomnak is fontos az üzenete. Örülök, hogy az én életem is kapcsolódik ehhez a fontos eseményhez, hiszen megmutatta, hogy újra talpra álltunk, és ezek után újra Európa vezérbástyája vagyunk ezen a sakktáblán, amelyről többször megpróbáltak minket leütni történelmünk során. Büszke vagyok a forradalomra és arra, hogy magyarnak születtem – mondta Szikora.

Kapcsolódó Cikkek