EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Belföld

A Soros-alapítványok pénzelik a Magyar Helsinki Bizottságot

Több mint negyedmilliárd forinttal támogatta az elmúlt években a Magyar Helsinki Bizottságot Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata és a tőzsdespekulánshoz lazábban kötődő Oak Alapítvány – írta szerdai számában a Magyar Idők a Helsinki Bizottság 2016-os gazdasági beszámolója alapján.

A lap szerint a bizottság működését (a béreket, a PR- és egyéb költségeket) szinte kizárólag ezektől a szervezetektől kapott 83+83 millió forintból fedezik. Az adófelajánlásokból ugyanis mindössze kétmillió forintra tettek szert – írták.


Hozzáteszik, hogy a Helsinki Bizottság programjait bőkezűen finanszírozta az Európai Bizottság (EB) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is: előbbi mintegy 433, utóbbi pedig 113 milliós keretet biztosított a társaságnak.

A Hozzáférés a jogi segítséghez és a rehabilitáláshoz elnevezésű, a kelet-mediterrán és balkáni útvonalon érkező migránsok patronálását, a határsértők “jogellenes fogva tartásának felszámolását” célzó 24 hónapos programot 133 699 497 forinttal támogatta az Európai Bizottság, amely további hat, a migrációval összefüggő projektet támogatott még, mintegy 40 millió forinttal.


Brüsszel a “szavahihetőség vizsgálatának objektivitását és minőségét” javító kutatásért, valamint az ehhez kapcsolódó “innovatív képzési módszerek” kidolgozásáért 118 millió forintot adott a Helsinki Bizottságnak. A cikkben úgy fogalmaznak: az EB-től érkező pénzekből súlyos tízmilliók mentek el az ügyvédek és bírák befolyásolására: például arra, hogy szemléletformáló képzéseket tartsanak nekik, amelyek hozzájárulnak az “Európai Unión belüli jogértelmezés harmonizálásához”.

A Nyílt Társadalom Alapítványok a migránssegítést is szponzorálta: arra, hogy a Helsinki Bizottság ügyvédei sorra járják a befogadóközpontokat és az őrzött szállásokat, s ott jogi tanáccsal lássák el a határsértőket, 48 472 404 forintot kaptak. Hozzátették: az OSF ezenkívül a szabálysértési rendszer megváltoztatásába ölt tetemes pénzt. A cél ezen a területen kettős: egyes tényállásokat végképp eltörölnének, mások esetében pedig csökkentenék a büntetési tételeket, megszüntetnék a szabálysértési őrizetet és az elzárást – írta a lap.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek