EUR: 325,97 Ft
CHF: 294,31 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Szombathely

Szobrot kapott a Dobópápa

,,A győztesek soha nem adják fel. Akik feladják, sohasem győznek!” A Németh Páltól származó örök igazság is elhangzott azon a Sugár úti ünnepségen, melyen leleplezték a „Dobópápa” mellszobrát.

Szobrot kapott Németh Pál Fotó: szombathely.hu

Június 20-án lett volna 80 esztendős Németh Pál, aki sportpályafutása kezdetén kosárlabdázott, majd röplabdázott, aztán áttért a kalapácsvetésre és az edzősködésre. Több kiváló kalapácsvetőt és diszkoszvetőt segített hozzá Európa- és világbajnoki érmekhez. Nagy álma, az olimpiai arany megszerzése sajnos már csak 2009-es halála után sikerült egykori tanítványa, Pars Krisztián révén 2012-ben, Londonban. Mindenki előtt ismert az a világsajtót is bejárt kép, amikor Krisztián a nemzeti színű lobogóval és a Dobópápa arcképével futott tiszteletkört, így ünnepelve a londoni aranyat. Ilyen előzmények után a Dobó SE és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület – június 21-én – immár kilencedik alkalommal emlékezett meg a nyolc éve elhunyt sikeredzőről.


A megemlékezésen Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke kiemelte: – Annak idején azt ígértük, hogy Pali bácsi 80. születésnapja emlékére szobrot állítunk. Megígértük, és időben megvalósítottuk, hiszen Pali bácsi ebben a hónapban lett volna 80 éves! Az elmúlt kilenc évben utcát, kollégiumot is elneveztek róla.

– Nincs itt szükség sok szóra, mert tudjuk, ki volt Németh Pál. Nem könnyű egy ilyen kidőlt oszlop, szálfa helyére állni, pedig szeretnénk méltók lenni Németh Pál emlékéhez, örökségéhez. Azért állították a szobrot az utódok, a rá emlékező nemzedékek, mert nagyon sokat jelentett Németh Pál a városnak, az országnak, a hazának. Németh Pál iskolát teremtett, nemhiába nevezték Dobópápának – ezt már a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta.


Puskás Tivadar polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként pedig azt húzta alá, hogy ha valaki úgy él, úgy dolgozik, hogy már életében fogalom, akkor érdemes tisztelni és megbecsülni, és érdemes arra, hogy a közösség később példaképül válassza.

Ezután a Dobópápa testvére és három fia leleplezte a mellszobrot, mely Kékesi Gábor körmendi szobrászművész alkotása, majd Hende Csaba és Puskás Tivadar mellett Pars Krisztián olimpiai bajnok, Gécsek Tibor Európa-bajnok és még sokan mások is koszorút helyeztek el a mellszobornál.

A család nevében Németh Zsolt mesteredző köszönte meg mindenkinek, aki segítette és támogatta a szobor létrejöttét, majd a szoros barátságra utalva az egyaránt 70 esztendős Rehus Uzor Györgyöt, Halmosi Zoltánt, Békefi Miklóst és Ágh Pált köszöntötte fel.

Az avatóünnepség a Németh Pálról szóló film megtekintésével és a vegyes párosok az emléknapon lebonyolított kalapácsvető-versenyének eredményhirdetésével ért véget.

Itt tudtuk meg, hogy Pars Krisztián és Halász Bence mellett Gyurátz Réka is utazhat a londoni világbajnokságra, miután a Dobó SE 21 éves kiválósága 71 méter 27 centiméteres dobással teljesítette a londoni atlétikai világbajnokság kiküldetési szintjét, sőt még 27 centiméterrel túl is dobta azt.

Vegyespáros kalapácsvető-versenyt rendeztek a Sugár úti Atlétikai Centrumban a Németh Pál-emléknapon Fotó: CSG

– Az 5. sorozatban sikerült 71 méter fölé kerülnöm. Jól meghajtottam a kísérleteket, és szinte minden mindegy alapon elértem a szintet. Korábbi, 70,39 méteres egyéni csúcsomat is jócskán megjavítottam ezzel. Nagyon örülök most, hiszen ezután már nyugodtabban készülhetek, versenyezhetek, tudom, hogy ott lehetek Londonban – nyilatkozta boldogan lapunknak Réka.

Persze sok feladat van még az augusztusi londoni világbajnokság előtt, hiszen Gyurátz Réka számára július közepén már a lengyelországi U23-as Európa-bajnokság következik. Pali bácsi minden bizonnyal örül, amikor ezeket az eredményeket hallja.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.