2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Egyéb Szolnok

Szolnokból a legjobbak

Egy szép hagyományt elevenítettek fel Szolnokon, hiszen idén is megtartották a középiskolások helyismereti vetélkedőjét, a „Kedvenc Városom Szolnok”-ot.

Még négy évvel ezelőtt, egy diákközgyűlésen fogant meg az ötlet, hogy kellene egy olyan megmérettetés a helybeli középiskolások számára, ahol a fiatalok összemérhetnék „erejüket”. Ennek tárgya pedig nem lenne más, mint az, hogy ki tud többet a megyeszékhely történelméről, épületeiről, természeti értékeiről, hagyományairól vagy híres szülötteiről. A vetélkedő atyjainak szándéka az volt, hogy erősítsék a szolnoki tinédzserek körében a lokálpatriotizmust. Hogy ez mennyire volt kifizetődő elgondolás, a támogatók impozáns száma is mutatja: nemcsak az önkormányzat állt a kezdeményezés mögé, de ott találjuk a megyei levéltárat, a Reptár Interaktív Repülőmúzeumot, a Damjanich János Múzeumot, a Szolnoki Művésztelepet, a Verseghy Ferenc Könyvtárat és a Szigligeti Színházat.


Ilyen előzmények után rendezték meg az idei „viadalt” az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A két online fordulót követően a fináléba végül tíz, egyenként ötfős csapat jutott be, volt olyan intézmény, ahonnan több gárda is képviselte az iskolát.

Túlzás nélkül állítható, hogy Szolnokról a legtöbbet a Széchenyi István Gimnázium tanulói tudnak, hiszen nem elég, hogy hat csapatuk jutott a döntőbe, de az arany- és az ezüstérmes is közülük került ki. Előbbit a Tisza Tincsei, míg utóbbit a Zagyva elnevezésű ötös érdemelte ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.

 • Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Július utolsó hétvégéjén a Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett, nemzetközivé nőtt Középkori Forgatagon ismét benépesül a vár és a szomszédságában található hatalmas aréna, a Lovagi Tornák Tere.