2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Szombathely

Szombathelyen jó idősnek lenni

Mozi- és színházlátogatás, kirándulás, gasztroklub – ilyen és ehhez hasonló elfoglaltságokat találhatnak maguknak azok a 60 év feletti szombathelyiek, akik részt vesznek az Aktív időskor programban. A szervező önkormányzat célja a szabadidő hasznos eltöltésének biztosítása és az elmagányosodás megelőzése.

Szombathely lakosságának mintegy 30 százaléka 60 év feletti, azaz több mint 21 ezren tartoznak ebbe a korosztályba. A születéskor várható átlagos élettartam folyamatosan nő, ezért a társadalom elöregedése országos szinten megfigyelhető.


Hatvan év felett is fontos a szabadidő hasznos eltöltése Fotó: szombathely.hu

Számos időskori betegség mentális okokra vezethető vissza, amelyek között lényeges szerep jut az elmagányosodásnak. Szombathely önkormányzata ezért 2013 novemberében elfogadta az Aktív időskor Szombathelyen elnevezésű programot. Célja a testi-lelki egészségi állapot romlásának megakadályozása úgy, hogy kimozdítsa otthonról az idős embereket, elősegítse a társas kapcsolatok kialakítását, a szabadidő hasznos eltöltését. Tapasztalatok szerint a közösségben hasznosan eltöltött idő segít az időskori depresszió és egyéb mentális problémák megelőzésében.

Kirándulásokat is szerveznek az Aktív Időskor Program keretében Fotó:szombathely.hu

A programsorozat öt éve töretlen sikernek örvend: 2014-ben közel 3500, 2015-ben 4600, tavaly pedig 6500 szombathelyit mozgatott meg. Az idén mintegy 12 millió forintot fordít az önkormányzat a programok megvalósítására. Januárban több mint ezren voltak moziban, hétszázan hallgathatták meg a fúvós farsangot a Bartók-teremben, és hatszázan vettek részt a tavaszköszöntő programon a Kámoni Arborétumban. Minden évben kirándulást is szervez az önkormányzat, két évvel ezelőtt a Parlamentbe, tavaly az Őrségbe látogattak el a nyugdíjasok, a héten pedig ezren jártak Fertőd és Sopron környékén, többek között megnézték az Esterházy-kastélyt és a fertőrákosi barlangszínházat is.


Az ingyenes programok ősszel folytatódnak: szeptemberben a Berzsenyi Dániel Könyvtárba látogathat el 300 érdeklődő, októberben 1000 idős szombathelyi kaphat belépőt a Géniuszok-koncertre, decemberben pedig – a hagyományokhoz hűen – színházi előadás szerepel a tervekben. Ezenfelül havonta 80 főt kézműves-foglalkozásra, kéthavonta 120 szombathelyit pedig a gasztroklubba várnak.

Népszerű a nyugdíjas szövetség sportnapja Fotó: DI

Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége jó kapcsolatot ápol az önkormányzattal, és támogatja a programsorozatot. – A magány borzasztó dolog, fontos a közösséghez tartozás. Az idősek a legsérülékenyebbek, segíteni kell őket, hogy megtalálják azt a közeget, amelyben jól érzik magukat – mondta a Lokál Extrának Dancs István elnök. Hozzátette: a szövetségnek 1200 tagja van, számukra rendszeresen szerveznek programokat: többek között kirándulásokat, kézműves-foglalkozásokat, színház- és mozilátogatást, önkéntes munkát. Ezeket igyekeznek mindig úgy összeállítani, hogy az Aktív időskor programmal ne üssék, hanem inkább kiegészítsék egymást. A cél mindkét esetben az, hogy az idősek minél tovább aktívak, egészségesek és önellátók legyenek.

Évről-évre sokan mérik össze tudásukat a szenior táncversenyen Fotó: DI

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.