2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Belföld

Sztálinhoz hasonlítja Vonát a volt Jobbikos

Érdekes és elgondolkodtató interjút adott a 168 Órának Szegedi Csanád. Ő az a hajdani politikus, aki a Jobbik alelnöke is volt, de miután 2012-ben szembesült zsidó származásával, nemcsak a Jobbiknak fordított hátat, hanem a hazai politikai életnek is. Most kijelentette: Vona Gábor pártelnököt kizárólag saját politikai ambíciói mozgatják, nem az elvei.

Megtérhet-e egy párt, pontosabban egy politikai szervezet teljes tagsága? – ezt kérdezte a lap Szegedi Csanádtól, a Jobbik egykori alelnökétől, aki akkor lépett ki a Jobbikból, amikor rájött, hogy ő maga is zsidó származású. A párt ma már igyekszik szembefordulni szélsőjobboldali múltjával, de Szegedi szerint mindez nem hiteles, így nem is lépne be újra a pártba.

Budapest, 2011. október 29.
Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke (b) és Vona Gábor pártelnök beszélget a Jobbik nyolcadik országos kongresszusán, a Budapesti Kongresszusi Központban.
MTI Fotó: Béli Balázs

– A Jobbik bűnben fogant, és azóta is abban élő politikai szervezet, amelynek vezetői számos társadalmi feszültséget okoztak, és okoznak ma is. Az az alapkérdés, hogy megváltozhat-e teljes mértékben, kollektívan egy politikai közösség. Azt állítom, hogy ennek az esélye minimális, és csak abban az esetben lehetséges, ha nem szélsőséges alapokról indul. A liberális Fidesz átalakulhatott konzervatív párttá, de egy szélsőjobboldali Jobbikból nem válhat centrumpárt. A Fidesz egy politikailag legális térfélről került át egy másik, politikailag szintén elfogadott térfélre. A Jobbik politikailag illegális térből szeretne kilépni – fogalmazott.


Szegedi Csanád évek óta nem tagja a Jobbiknak, mert rájött, hogy zsidó származású

 

Szegedi Csanád arról is beszélt az interjúban, hogy 2012 nyarán megszakította a kapcsolatot az összes jobbikos barátjával. Pontosabban egyetlen barátja maradt, aki miatta hagyta a Jobbikot. Arról is beszél: nem érzi őszintének a párt középre húzódását.

– Vona Gábor esetében már a megtérés fogalma is kérdéses, ő ugyanis soha nem volt klasszikus antiszemita, nem ideológiai meggyőződésből lett egy szélsőjobboldali párt elnöke, hanem taktikai megfontolásból. Kihasználta a radikális jobboldal 2006 utáni előretörését. Vonát kizárólag saját politikai ambíciói mozgatják, nem az elvei. Gábornak soha nem voltak tartós ideológiai meggyőződései, ami egyébként nem lenne baj, ha nem egy politikai közösségnek lenne az irányítója. Nemcsak a jelentől és a jövőtől tarthat, hanem a saját múltjától is. Ne felejtsük el, hogy részt vett a Magyar Gárda alapításában, éveken át gárdamellényben mutatkozott, tévészékházat akart lerombolni, durva Izrael- és zsidóellenes retorikát használt. Ezt nem lehet mellébeszéléssel meg nem történtté tenni. A Jobbik legsúlyosabb bűnei az ő elnökségéhez és személyéhez kapcsolódnak, és most megpróbál úgy tenni, mint a jóságos Sztálin elvtárs, aki „nem tudott” a gulágokról – mutatott rá.


Úgy véli, hogy a Jobbik részéről nemhogy jóvátételt, de még bocsánatkérést sem hallani. – Szerintem a legtöbb párttag azt sem érti, hogy mi folyik a fejük felett. Látjuk, hogy hiába vették fel az ártatlanság álarcát, az legfeljebb stílusbeli fordulatot jelent, időről időre leleplezik magukat egy-egy óvatlan cigányozással, buzizással, zsidózással – fogalmazott.

A megoldást szerinte az jelenthetné, ha Vona pártelnökként nyilvánosan bocsánatot kérne, majd átadná tisztségét másnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • A családtámogatások az apákat is jelentősen segítik

    A családtámogatások az apákat is jelentősen segítik

    A kormány azon dolgozik, hogy megteremtse a család és a munka egyensúlyát az édesanyák mellett az édesapák számára is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) családpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) vasárnap, az apák napjára szervezett dunai hajózást megelőző sajtótájékoztatóján Budapesten.

  • Kiegyensúlyozottan teljesít az ipar Magyarországon

    Kiegyensúlyozottan teljesít az ipar Magyarországon

    Összességében kiegyensúlyozottan teljesített az ipar az áprilisi adatok alapján Magyarországon – mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, a héten közzétett adatait elemezve.