EUR: 325,73 Ft
CHF: 295,86 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Belföld

Tarlós: A metrófelújításra a kormány nem ad több pénzt, a főváros állja a különbséget

A kormány nem ad többletpénzt a 3-as metró felújítására, ezért a főváros saját megtakarításához akar nyúlni – jelentette be Tarlós István főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Tarlós István közölte, várhatóan jövő héten Brüsszelbe látogat egy küldöttség, amelynek tagja lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik államtitkára, Szegvári Péter, a BKK igazgatóságának elnöke, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Radnai Tibor, a projekt hivatalos vezetője. Arról tárgyalnak majd, hogy amennyiben indokoltan többe kerülne a metrófelújítás, a főváros saját gazdálkodásából származó pénzmaradványt uniós szankciók nélkül felhasználhassák a fedezet kipótlására.


A főpolgármester elmondta azt is, hogy szerinte “arra reális és ésszerű számítani”, hogy a teljes alagúttal és – az eddigi tervekkel ellentétben – az északi szakasszal megkezdődhetnek a 3-as metró felújításának munkálatai szeptember végén, a másik két szakaszra pedig új tendert írnak majd ki. A tényleges döntéshozó azonban a BKV igazgatósága – fűzte hozzá.

A kormánnyal kötött 137,5 milliárd forintról szóló támogatási szerződés érvényes, az összeg rendelkezésre áll, így az egyik szakaszra és az alagút munkálataira a fedezet bőven megvan – hangsúlyozta Tarlós István.


Hozzátette, a szerdai kormányülésen egyértelművé vált, hogy a támogatási szerződést nem akarja felmondani a kormány. Erre egyébként is elvileg csak kétoldalúan lenne lehetőség, és még ha a közgyűlés meg szavazná is, ő megvétózná a döntést – jelentette ki.

Tarlós István úgy fogalmazott, a metrót felújítják, “ha a fene fenét eszik, akkor is”, mert ez elsősorban “lelkiismereti” kérdés.

Beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök “komolyabb forrást” helyezett kilátásba arra, hogy elbontsák a Nyugati téri és a Rottenbiller utcai felüljárót. Előbbi kiváltására szintbeli keresztezés létrehozása az esélyesebb jelenleg, utóbbinál pedig közúti aluljárót alakítanának ki.

A főpolgármester végül kitért arra, hogy a kormány döntése értelmében a Fővárosi Állat- és Növénykertbe tervezett biodómra eddig megítélt 25 milliárd forint mellé további 20 milliárd forintot kaphat Budapest.

Kapcsolódó Cikkek