2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Nagykanizsa

Tarts meg minket őseink szent hitében!

A Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartott pünkösdi szentmisén és búcsún kanizsai zarándokok is ott voltak Szűcs Imre atya vezetésével.

A Felsőtemplom plébánosa azt mondta a Lokál Extrának, hogy amióta ő részt vesz a hagyományos katolikus ünnepen – s annak bizony már több mint húsz éve –, ennyien még sosem imádkoztak együtt.


Az idei zarándoklat arra emlékeztetett, hogy 450 évvel ezelőtt azért gyűltek össze pünkösd szombatján Csíksomlyón a katolikus székelyek, hogy segítséget kérjenek a hitükben való megmaradáshoz és hálát adjanak Istennek és a Szűzanyának ezért a támogatásért. A búcsú idei mottója a 450 éve megfogalmazott kérés volt: „Tarts meg minket őseink szent hitében!”

Idén a résztvevők számát milliósra becsülték (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

A kanizsai zarándokok pénteken keltek útra, s azt tervezték, Székelyföld felé menet megnézik Déva várát és Vajdahunyadot – de mindkét helyszínen akkora sorok kígyóztak, hogy csak távolról tisztelegtek a magyar mementók előtt.


– A csíksomlyói búcsúi szentmisén, bocsánat a kifejezésért, de nincs jobb szó: fergeteges élményben volt részünk – fogalmazott Szűcs Imre. – Éreztük az összetartozás, az egység, a szeretet és a magyarság erejét, s ezt szavakba önteni szinte lehetetlen. Mérhetetlenül sokan jöttünk össze, s ami feltűnt: nem volt egy hangos szó, türelmetlenkedés. Jó volt magyarnak lenni ott, a távolban, ahol csak magyar szót lehetett hallani.

A kanizsai zarándokcsoport később felkereste az 1000 éves határt, pünkösd napján pedig Tusnádfürdőn vett részt szentmisén, majd meglátogatta a Gyilkos-tavat és a Békás-szorost. Hétfőn pedig a mesebeli szépségű Farkaslakán Tamási Áron szülőházánál és sírjánál tisztelegtek, utóbbi helyen a Himnuszt énekelve.

Korondon Szűcs Imre celebrálta a szentmisét helyi hívek és Kárpát-medencei zarándokközösségek tagjai előtt. Felidézte, régen a pünkösdi királyság kitüntető cím volt, aztán – ahogyan változott a társadalom, a közfelfogás – a múló dicsőség szinonimája lett. A Felsőtemplom plébánosa arra intett, ne engedjük, hogy hitünk ilyen múlékony legyen.

Mint az atya fogalmazott, a kanizsai zarándokok lélekben és hitükben megerősödve tértek vissza városukba, otthonaikba, közösségeikbe.

– Érdemes megemlíteni azt is, hogy a hegynyeregről a Kárpát-medencei magyarság sok százezres tömege úgy jött le, hogy egyetlen eldobott zsebkendő, flakon, bármilyen szemét nem maradt utána – szögezte le Szűcs Imre, hozzátéve, mint erdélyi barátai utóbb megtelefonálták, erről még a román televízió is dicsérőleg számolt be. – S az is figyelemre méltó volt, hogy míg akár csak néhány évvel ezelőtt is, pünkösd környékén a román rendőrök minden kis faluban ellenőriztek, traffipaxszal álltak az út szélén, most barátságosak, mosolygósak, kedvesek voltak.

Kapcsolódó Cikkek